Nižu se reakcije na Pupovca: On vodi svoju politiku, bez dokaza nećemo postupati…

Nižu se reakcije na Pupovca: On vodi svoju politiku, bez dokaza nećemo postupati…

ema optužnica koje se u Srbiji pripremaju za četvoricu hrvatskih pilota zbog bombardiranja izbjeglica na Petrovačkoj cesti 1995. godine i dalje diže tenzije na relaciji Zagreb-Beograd. Premijer Plenković i potpredsjednik Vlade Medved poručuju – ako optužnice dođu, mi ćemo ih odbaciti. Ali… Ne misle svi u Vladi ni svi partneri Vlade tako. Milorad Pupovac rekao je jučer na N1 kako je to važna tema na kojoj se Hrvatska ne treba junačiti te kako je već 2009. BiH od Hrvatske zatražila da joj dosavi podatke kako bi mogla voditi postupak u tom slučaju. Pupovac kaže kako ti podaci nikad nisu dostavljeni BiH.

“I RH i međunarodna zajednica i BiH i haški sud i Republika Srbija, svi su znali za taj slučaj. Sve do sada, osim zahtjeva BiH prema RH, nije bilo nikakvog postupanja. To je nesumnjivo težak ratni zločin prema civilnom stanovništvu počinjen na teritoriju susjende zemlje i ne može se od te odgovornosti bježati niti to pretvarati u političke polemike”, rekao je Pupovac na N1.

Kosor: To je političko pitanje

Bivša premijerka Jadranka Kosor gostovala je u Novom danu i komentirala, među ostalim, najavljenu optužnicu iz Srbije protiv četvorice hrvatskih pilota zbog navodnog granatiranja izbjegličke kolone u BiH.

Kosor je rekla da Vlada i politika ne mogu odbaciti optužnice, nego mogu imati stajalište o njihovoj opravdanosti ili neopravdanosti.

“Ja sam na strani tog stajališta da potezanje tih optužnica jest par excellence političko pitanje i bilo bi dobro da tu priču otvorimo i zatvorimo”, rekla je Kosor.

Državni tajnik odgovorio Pupovcu

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa Josip Salapić rekao je, komentirajući Pupovčeve izjave, u N1 Studiju uživo kako Hrvatskoj nitko nije gledao kroz prste kad je ulazila u EU te da je Hrvatska jedna od članica koja je najduže pregovarala i da je u EU ušla tek nakon što je zatvorila poglavlje koje se odnosilo na pravosuđe. “Ne znam otkud ti podaci, Ministarstvo te podatke nema, a dužnosnici ne znaju što je BiH te 2009. navodno tražila. Odgovorno tvrdim da nemamo ništa o tome i da je itko od nas tražio nešto.  Niti su to bili hrvatski piloti niti je izvođena neka akcija na teritoriju BIH. Nitko nije kontaktirao nikakvim službenim putem za ovaj slučaj. Mi znamo samo za izjave dužnosnika u Srbiji koji se razmahali. Mi smo bili žrtva, a ne agresor. Da netko poštuje pravo, onda bi se postupilo po međunarodnoj zamolnici”, govori Salapić dodajući da je ovo “kao vreća za boks, kad se netko obračunava sa suvremenom državom”.

“Ako nekog optužujete, logično je da državljanin te zemlje bude ispitan. Ovdje nitko nije ispitan i ne znamo na koji način je Srbija provodila istražne radnje u susjednoj BiH. Mi ne prihvaćamo taj srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji. … Mi sve što znamo su medijski napisi iz Srbije. Nama nitko ništa nije poslao. Mi ne možemo pustiti da se netko obračunava s našim državljanima da bi pokazivao mišiće prema RH”, kaže Salapić.

“Pupovac vodi svoju politiku i ima svoj stav prema onome što se događalo tih godina. Sve naše oslobodilačke akcije su bile legitimne i to je za nas sveto pismo. … Mi bez dokaza prema nikome postupati nećemo”, zaključuje., piše N1