U Hrvatsku stiže velika promjena vremena, Estofex izdao upozorenje: Prijete jaka tuča i udari vjetra

U Hrvatsku stiže velika promjena vremena, Estofex izdao upozorenje: Prijete jaka tuča i udari vjetra

Europski sustav za upozorenje na oluje izdao je upozorenje prvog stupnja

Estofex, europski sustav za upozorenje na oluje, izdao je upozorenje prvog stupnja za jaku tuču i snažne udare vjetra diljem južnih Alpa i sjevernog Balkana.

“Izdano je upozorenje razine 1 diljem južne alpske regije i sjevernog Balkana. Oluje na pojedinim mjestima mogu donijeti jaku tuču i udare vjetra”, navodi Estofex na svojim stranicama. Velike su šanse i za grmljavinsko nevrijeme.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je žuto upozorenje putem sustava Meteoalarm za područje sjeverne i središnje Hrvatske, gdje je moguće izraženije nevrijeme.

Podsjetimo, u srijedu jako nevrijeme praćeno vjetrom, kišom i tučom pogodilo čak šest županija, a materijalna šteta je velika. Uništeni su krovovi, automobili, poljoprivredna dobra…

Temperature ispod prosjeka

RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić također je najavio veliku promjenu vremena koja kreće već noćas. Kasno navečer sa sjeverozapada stiže jače naoblačenje s češćom i izraženijom kišom, najprije na krajnjem sjeveru zemlje, a zatim u noći na subotu i u ostatku unutrašnjosti. Cijeli produženi vikend na kopnu će biti oblačno s povremeno s kišom i razmjerno vjetrovito.

Past će i temperature, a na kopnu će biti gotovo dvostruko niže nego danas. U nedjelju oko ili tek malo iznad 15 °C što je ispod višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine., javlja RTL