U NJIH ULAZE DA ‘PODIGNU GOTOVINU’: Broj razbojništva u Zagrebu je u padu, ali pljačkašima su pošte sve češći plijen

U NJIH ULAZE DA ‘PODIGNU GOTOVINU’: Broj razbojništva u Zagrebu je u padu, ali pljačkašima su pošte sve češći plijen

U Centru na Savskoj cesti, u srijedu oko 13 sati, nepoznati je počinitelj uz verbalno vrijeđanje nad dvoje zaposlenika (47, 43) opljačkao poštu. Odnio je nekoliko tisuća kuna. Javlja ZAGREBI INFO

Učinilo nam se da su se u posljednje vrijeme zaredale pljački pošta te smo slijedom toga poslali upit Hrvatskim poštama i zagrebačkoj policiji.

Iz Hrvatske pošte su nam odgovorili da se sve zaštitne mjere provode sukladno Zakonu o zaštiti novčarskih institucija i Zakonu o privatnoj zaštiti, a prema procjeni rizika u nekim poštanskim uredima poduzimaju se i dodatne sigurnosne mjere. Iz sigurnosnih razloga nisu mogli iznositi detalje.

“Sigurnosni protokoli su na iznimno visokoj razini, ali i dalje svakodnevno radimo na unaprjeđenjima sustava zaštite. Poštanski uredi i poštari mogu biti meta prepada kao i ostale tvrtke i njihovi radnici koji posluju novcem poput trgovina, kioska, ljekarni, benzinskih crpki i slično. Činjenica je da Hrvatska pošta ima najveću maloprodajnu mrežu u Hrvatskoj koja uključuje 1016 poštanskih ureda, no kada biste uzeli u obzir cijelu statistiku, broj prepada koji se odnosi na naše poslovnice i radnike bio bi samo manji dio statistike. Kako bi kolegama koji su bili žrtve pljačke bio olakšan oporavak, osigurane su im psihološka pomoć i naknada sukladno Kolektivnom ugovoru”, rekli su iz HP-a.

Iznijeli su u konkretne podatke prema kojima je broj razbojništva vezano uz HP u padu.

“Od 2018. godine kada je bilo 48 štetnih događaja (razbojništava, provala, razbojništava na vozila i napada na poštara) taj broj je u padu te smo 2021. imali ukupno 29 štetnih događaja. Smanjenju broja štetnih događaja doprinosi i izvrsna suradnja koju ostvarujemo s Ministarstvom unutarnjih poslova”, kazali su nam iz Hrvatskih pošta.

Linker

Iz zagrebačke policije kazali su da općenito govoreći o kaznenom djelu razbojništva, proteklih godina ukupno promatrajući, bilježe manji broj kaznenih djela.

“Primjerice, 2021. godine bilježili smo 286 kaznenih djela (1,7 posto manje nego godinu dana ranije) a u prvom tromjesečju 2022. godine bilježimo 82 razbojništva (7,9 posto manje). Kriminalističkim istraživanjima, riješi se 50-tak posto slučajeva”, odgovaraju iz policije.

Međutim, otkrili su nam i konkretne podatke vezano za pošte, a to je da je u prva četiri mjeseca povećan broj njihovih pljački.

“Glede razbojništva u kojima su predmet napada bile poslovnice pošte, u četiri (1.1. do 30.4) mjeseca 2022. godine zabilježili smo 10 takvih događaja odnosno 6 više nego u istom razdoblju prošle godine. Iskustvo iz ranijih kriminalističkih istraživanja pokazuje da se u određenom broju počinjenih razbojništava radi o počiniteljima koji su počinili više sličnih kaznenih djela”, zaključuju iz policije.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA