Održana završna konferencija projekta „Zaželi jednake mogućnosti“

Održana završna konferencija projekta „Zaželi jednake mogućnosti“

Projekt je trajao 16 mjeseci (22.02.2021.-22.06.2022.) na području grada Nova Gradiška, općine Cernik, Davor, Gornji Bogićevci, Rešetari i Vrbje u organizaciji Udruge DEMOS MEDIA. Omogućeno je zapošljavanje 10 korisnica za uslugu pomoć u kući a krajnji korisnici su ukupno 60 starijih i potrebitih korisnica_ica. Ukupni iznos projekta je 928.650,00 kuna, a intenzitet EU potpore 100 %. Projekt se provodio u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje PU Slavonski Brod i Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška. Ukupno 10 nezaposlenih žena, pripadnica ciljne skupine, sklopilo je ugovor o radu na 12 mjesecia 9 nezaposlenih žena, pripadnica ciljne skupine, završilo je odgovarajući program osposobljavanja. Žene su usvojile potrebna znanja i vještine neophodne za daljnji rad na projektu i uključivanje na tržište rada, čime smo utjecali na radnu aktivaciju žena te na povećanje njihove zapošljivosti nakon završetka projekta.

Kroz zapošljavanje 10 žena, pripadnica ciljne skupine, na pružanju usluge pomoći u kući za 60 krajnjih korisnika došlo je do povećanja zaposlenosti ove marginalizirane skupine što je cilj ovog poziva i Strategije Europa 2020. Osnažio se i unaprijedio radni potencijal pripadnica ciljane skupine, tj. teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja. Istodobno je došlo do razvoja deficitarne socijalne usluge, te se ujedno potakla socijalna uključenost i povećala razina kvalitete života krajnjih korisnica_ica. Jedna od pripadnica ciljne skupine već je pronašla novi posao, čime je ostala na tržištu rada nakon izlaska iz projekta. Uslugom pomoći u kući obuhvaćeno je ukupno 73 krajnjih korisnika i korisnica, od čega 47 ženskih i 26 muških osoba.13 obuhvaćenih krajnjih korisnika bili su osobe sa statusom hrvatskog branitelja.

Najstariji korisnik bio je Marko Ivković iz Ljupine, rođen: 23.05.1933; a najstarija korisnica linka Crnoja iz Gornjih Bogićevaca, rođena: 27.07.1930. godine. Tijekom provedbe projekta redovno smo provodili vrednovanje usluge s krajnjim korisnicima koje je svaki put pokazalo kako se projekt provodi s visokom razinom kvalitete. Rezultati završnog vrednovanja pokazali su se odličnima! Korisnici_ice su u potpunosti bili zadovoljni svojim gerontodomaćicama u smislu pristojnog i ugodnog ophođenja; kvalitetom pruženih usluga; razinom komunikacije sa svojom gerontodomaćicom; vremenskom količinom pružene usluge, te opsegom poslova koje gerontodomaćica obavlja kod njih. Također, svih 60 krajnjih korisnika_ica smatralo je kako im usluga pomoći u kući značajno podiže kvalitetu života.

Što se osjećaja krajnjih korisnika_ica vezano uz uslugu pomoći u kući tiče od ukupno 60 korisnika_ica,  48 je odgovorilo da se osjeća sretno, 51 se osjeća zahvalno, 23 njih osjeća se prihvaćeno, a manje usamljeno osjeća se 13 korisnika_ica. Nitko od ispitanika_ica nije izjavio da se osjeća dosadno, nezadovoljno ili nepovjerljivo. Posebno smo ponosni na činjenicu da se svih 60 krajnjih korisnika_ica želi ponovo uključiti u projekt kad i ako to bude.

Projekt „Zaželi jednake mogućnosti“ financiran je u 100 % iznosu iz Europskog socijalnog fonda.

DEMOS MEDIA