Obiteljska liječnica o sistematskim pregledima: Nije nam drago da o radnoj obvezi doznajemo iz medija…

Obiteljska liječnica o sistematskim pregledima: Nije nam drago da o radnoj obvezi doznajemo iz medija…

Ines Balint, članica Nadzornog odbora KOHOM-a i primarijus obiteljske medicine gostovala je u N1 studiju uživo i komentirala najave ministra zdravstva, Vilija Beroša, o obveznom sistematskom pregledu za sve punoljetne građane.

“Nikako mi nije drago da smo mi o uvođenju preventivnih pregleda i obvezi našeg rada 2023. informirani u medijima, prije nego što je radna skupina imala sastanak. Na tom sastanku smo se svi upoznali, ministar je načelno dao naputak na koji način je administracija to zamislila. Navodno HZJZ na tome radi već nekolik mjeseci i očekujemo da ćemo dobiti cjelovit program, na koji ćemo se referirati i onda ćemo imati sljedeći sastanak sljedeći tjedan”, rekla je Balint.

Još se ne zna tko bi sve provodio obvezne sistematske preglede niti kako je to zamišljeno, rekla je.

“Mi ne zaziremo od preventivnih pregleda, jer oni su osnov našega rada. Kad dođete k meni zbog nekog pedesetog razloga po doznaku za bolovanje zbog bolesti djeteta, primjerice, ja ću se sjetiti da je netko u vašoj obitelji možda imao neku malignu bolest pa ću vas poslati na daljnje pretrage. Samo, u velikoj administrativnoj obvezi, nemamo načina kako to adekvatno zabilježiti”, rekla je Balint.

Istaknula je da primarci trebaju raditi preventivne preglede, ali da je preduvjet da to bude na zdravim temeljima, da budu strogo definirani, financijski održivi i organizacijski provedivi.

“Kad vidimo to sve, onda ćemo dati svoje primjedbe i reći što nam organizacijski ne štima”, rekla je Balint.

Apostrofirala je administrativnu preopterećenost liječnika obiteljske medicine. “Kad bismo bili administrativno rasterećeni, od svega što nam je desetljećima nametnula administracija, mi bismo imali vremena za obavljati preglede”, rekao je Balint.

Spomenula je i da neke tvrtke svojim djelatnicima omogućavaju sistematske preglede. “Zar ćemo duplirati preglede? S kojim razlogom?”, rekla je Balint.

Dodala je da je bitno da ti pregledi imaju i znanstveno utemeljenje. “Pravi preventivni pregled svakome od građana treba dati pravu sliku njegova kliničkog stanja. Ali za one koji gledaju svaku crticu, neću reći da su hipohondri, ali zar ćemo sukladno tome slati na dodatne nepotrebne preglede?”, upitala je Balint.

Liječnica je istaknula da se mora raditi na zdravstvenoj prosvijećenosti, počev od vrtićke dobi pa kroz cijeli život, te da ljudi trebaju biti odgovorni i sami brinuti o zdravlju, a ne čekati na upozorenje liječnika da bi nešto promijenili.

“Mi moramo biti partneri, svaki od građana treba imati odgovornost za svoje zdravlje”, rekla je Balint, piše N1.