Plenković i Butković obišli novoizgrađenu luku Slavonski Brod…

Plenković i Butković obišli novoizgrađenu luku Slavonski Brod…

Novoizgrađenu Luku Slavonski Brod danas je obišao premijer Andrej Plenković u pratnji ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministrice poljoprivrede Marije Vučković , ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića, predsjednika Županijske skupštine i saborskog zastupnika Pere Ćosića te ravnatelja Javne ustanove “Lučka uprava Slavonski Brod” Marijana Jurića.

O izgrađenoj i unaprijeđenoj infrastrukturi u luci Slavonski Brod koja je realizirana dijelom putem europskih sredstava, odnosno u okviru trećeg poziva CEF-a, a dijelom kroz kredit kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj te kroz vlastita sredstva, Projekt je uspješno priveden kraju u lipnju prošle godine i Luka je spremna za carinsku slobodnu zonu. Kroz projekt su nadograđene osnovne lučke infrastrukture, preusmjeren je teret s ceste i željeznice na unutarnje plovne putove, potaknuta je integracija unutarnjih plovnih putova u prometnu mrežu Europske Unije i u logistički lanac, a povećan je i kapacitet luke što je omogućilo daljnji razvoj gospodarskih aktivnosti i operativnih mogućnosti luke. Cilj ovog hvale vrijednog projekta bilo je poboljšanje uvjeta za rad operativnog dijela luke, povećanje količine tereta za pretovar ali i pokretanje industrijskog razvoja.

Ako promatramo geografsku lokaciju i prednosti koje Slavonskom Brodu donosi sjecište dva paneuropska koridora (C5 I 10) vidimo da Slavonski Brod savršeno pozicioniran da logistički opslužuje gospodarstvo istočne Hrvatske, Bosne I Hercegovine, južne Mađarske i zapadne Srbije. Također, infrastruktura u koju je uloženo preko 130 milijuna kuna kreira točku pozivanja cestovnog, željezničkog, pomorskog i riječnog prometa. S početkom probnog rada u 2021. godini, Manšped je započeo s redovitim željezničkim otpremama iz luke Rijeka i luke Koper za Slavonski Brod. Kreirali su jedan novi proizvod koji je donio znatno povoljniju opciju kontejnerskog prijevoza na istoku Hrvatske i unatoč činjenici da raspolažu s najvećom flotom od preko 300 teretnih vozila, angažmanom željezničkog prijevoza, cilja se na smanjenje emisije štetnih plinova i rasterećenje teretnog prijevoza s autocesta A3.

Početkom listopada u Luci Slavonski Brod otvoren je intermodalni terminal logističke tvrtke “Manšped” preko koje će proizvodi iz istočne Hrvatske i ze­malja u okružju lakše i brže stizati do krajnjih kupaca diljem svijeta. Kako se moglo čuti prilikom današnjeg obilaska, a što je potvrdio i ravnatelj Javne ustanove Lučka uprava Slavonski Brod Marijan Jurić. Luka Slavonski Brod ne promatra se samo kao riječna luka, nego kao intermodalno sre­dište koje povezuje istočnu Hrvatsku, sje­vernu Bosnu, zapadnu Srbiju i Mađarsku sa svim lukama svijeta.

Plan tvrtke “Manšped” je baviti se ondje intermodalnim servisom jedanput na tjedan tako što će se preko riječke i koparske luke dovoziti kontejneri i slati roba na Bliski i Daleki istok, gotovo za cijeli svijet. Kapacitet terminala je veći od tri tisuće kontejnera, ali najvažnije je što je plan ove tvrtke do kraja ove godine uvesti dva puta tjedno servis vlakom; za-žive li planovi za sljedeću godinu, pokrenut će se i dnevni servis. Koristi se najkonku­rentnijim i ekološki najprihvatljivijim modalitetom prijevoza, željezničkim, i to iz Luke Rijeka do Slavonskog Broda, a roba, u završnoj dostavi doprema se kamionima do krajnjeg korisnika.

MS/DM