Je li platforma Možemo! pokazala da može upravljati Zagrebom?

Je li platforma Možemo! pokazala da može upravljati Zagrebom?

Prije točno godinu dana Tomislav Tomašević preuzeo je dužnost zagrebačkog gradonačelnika. Je li platforma Možemo! u ovih godinu dana pokazala da može upravljati Zagrebom – u “Studiju 4” komentirali su Marina Ivandić, predsjednica kluba Možemo! u Gradskoj skupštini, i Igor Peternel iz Domovinskog pokreta.

– Godina je svakako bila teška, ona je bila stabilizacijska i postavili smo neke temelje za iduće tri godine mandata kada namjeravamo provesti projekte i pokazati konkretne promjene u gradu. Ono što smo kroz prvu godinu radili jest stabilizacija financija koje su zatečene u užasnom stanju. Radi se o preko 8 milijardi kuna konsolidiranog duga grada Zagreba koji je zatečen u trenutku stupanja na vlast, zatekli smo neučinkovito i netransparentno upravljanje, zatekli smo situaciju s obnovom koja je stajala i nakon više od godinu dana od potresa tek 140-ak milijuna kuna bilo je ugovoreno iz Fonda solidarnosti. Danas možemo reći da imamo deset puta bolji rezultat nakon svega godinu dana. I u tom području obnove javnih zgrada smo napravili veliki iskorak. Stabilizacija financija, promjena modela upravljanja, bavljenje obnovom nakon potresa i novim sustavom gospodarenja otpada izdvojila bih kao ključne teme s kojima smo ovu godinu završili, rekla je Marina Mandić, Možemo, gostujući u “Studiju 4”.

– Činjenica je da grad ne izgleda dobro, za neke stvari su oni krivi kao što je stanje s otpadom, a za neke nisu krivi, kao što su cijevi koje stalno pucaju što nebrigom raznih gradonačelnika sada dolazi na naplatu. Ono što je bitno reći, nedostatak onih planova zbog kojih su izabrani, što je trebalo urgentno napraviti, a nije napravljeno. Imamo situaciju da ne znamo što je s projektom na Srebrnjaku, on će vjerojatno propasti što je sramota. Imamo problem otpada, cijela priča je bačena na Novsku, tamo su trenutno izbori i pitanje je što će se dogoditi s eventualnom kompostanom. Drugo rješenje nemaju, a nemaju ga jer ne mogu ni pomisliti da bi gradili nešto u Zagrebu. Godinama su educirali građane da budu protiv takvih projekata i sada im se to obija o glavu, sad građani prosvjeduju. Alternativna rješenja ne postoje. Onda imamo problem što se tiče obnove. Svaki put pitam gradonačelnika što je s onime što je u njihovoj ingerenciji, to je obnova gradskih škola. Koliko ja znam, dosad je obnovljena samo jedna. Za školu Tituš Brezovački, za koju često pitam, stalno se pomiču rokovi. Ništa se ne događa. U odsustvu vidljivih rezultata tih projekata imamo ulaženje u ideološke teme koje izazivaju prijepore i sve to kulminira novim ideološkim sukobima, rekao je Igor Peternel, Domovinski pokret.