Inspekcija na Rebru zabranila dio transplantacija bubrega, DORH provodi izvide, spominje se trgovina organima…

Inspekcija na Rebru zabranila dio transplantacija bubrega, DORH provodi izvide, spominje se trgovina organima…

Inspekcija Ministarstva zdravstva otkrila je povrede Kodeksa medicinske etike i deontologije u obradi dva transplantacijska para u KBC-u Zagreb iz 2019. godine, a predmet je proslijedila Hrvatskoj liječničkoj komori i Državnom odvjetništvu radi sumnje u trgovinu organima. Doneseno je i rješenje o privremenoj zabrani presađivanja bubrega s nesrodnih davatelja, objavila je regionalna televizija UNA.

– Nakon svih utvrđenih činjenica, inspekcija Ministarstva zdravstva poduzela je mjere u skladu sa svojim ovlastima te je predmet prvo ustupljen na daljnje postupanje Hrvatskoj liječničkoj komori zbog povrede Kodeksa medicinske etike i deontologije, potom na daljnje postupanje Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske te je zdravstveni inspektor, u skladu sa svojim ovlastima, donio rješenje o privremenoj zabrani programa presađivanja bubrega živih nesrodnih darivatelja, stoji u dopisu koji je uputila služba za odnose s javnošću.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu UNI je još prošli tjedan potvrdilo da od 2021. provodi izvide o dva para transplantacija bubrega s nesrodnih živih donora.

Izvori bliski Ministarstvu za televiziju Una tvrde da je Hrvatska liječnička komora promptno reagirala na nalaz Ministarstva i ocijenila da je transplantacijski tim Zavoda odgovoran za etičke propuste u oba slučaja. Taj je nalaz HLK navodno bolnici poslao u veljači ove godine, no iz Komore to ne žele potvrditi, već tek šturo kažu da “temeljem zakonskih propisa i općih akata, Hrvatska liječnička komora postupa po svim zaprimljenim prijavama te pri tome surađuje s ostalim nadležnim institucijama, u skladu s ovlastima”.

Reakcije zasad nema ni od ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića.

Obje transplantacije obavljene su u Zavodu za nefrologiju, arterijsku hipertenziju, dijalizu i transplantaciju najveće hrvatske bolnice, čiji je predstojnik akademik dr. Bojan Jelaković.

Ovo je prvi put da se u Hrvatskoj sumnja u trgovinu organima u svrhu liječenja, piše UNA. Iz dokumentacije koja je u posjedu ove televizije vidljivo je da je prvi par prethodno odbijen u KB Merkur, o čemu je Ministarstvo zdravstva na vrijeme obavijestilo transplantacijski tim u KBC-u Zagreb. Primatelj organa je mladi muškarac iz Hrvatske, no njegov socijalni status nije naveden, niti je evaluiran odnos s donatorom koji je mlađi muškarac iz Pančeva, vozač kamiona, dakle osoba niskog socijalnog statusa. To je za ovaj slučaj relevantno s obzirom na zakonsku proceduru koja je sastavljena tako da se smanji rizik od trgovine organima i zloupotrebe darivatelja koji su socijalno deprivirani.

U psihološkom nalazu darivatelja zapisano je tek da je sposoban shvatiti postupak i dati informirani pristanak.

U drugom slučaju radi se o osobama s Kosova, pri čemu je primatelj organa navodno državljanin Hrvatske. Svjedoci tvrde da je hrvatska adresa primatelja ostala neupisana, kao i podaci o socioekonomskom statusu. Pacijent je u KBC Zagreb primljen preko hitne službe, no u bolnici je odmah izazvao pažnju, rekavši da je transplantacija dogovorena za sedam dana. Njegov darivatelj je, međutim, nekvalificirani radnik s Kosova, pekar sa šestero djece, koji vrlo slabo govori hrvatski jezik, pa je pri pregledima koristio pomoć prevoditelja, primatelja bubrega. On je navodno bio smješten u hotelu Rebro, navodi UNA.

Psihijatar je u obradi bio potpuno fokusiran na psihomotorne sposobnosti pacijenta te je na kraju zapisao da je riječ o osobi čije su intelektualne sposobnosti na granici slabijeg prosjeka. Nakon površnog pregleda zaključuje da nema kontraindikacija da pacijent bude darivatelj organa