Kome će se povećanje obiteljskih mirovina najviše isplatiti?

Kome će se povećanje obiteljskih mirovina najviše isplatiti?

Izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju korisnicima obiteljskih mirovina omogućen je pravedniji izračun mirovine, kao i mogućnost korištenja dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine u slučaju smrti supružnika.No, kako funkcionira novi model i tko će imati najviše koristi od njega?

Prema dosadašnjim zakonskim propisima, udovice i udovci nisu mogli zadržati svoju mirovinu i uzeti dio mirovine preminulog supružnika, već su se mogli jedino odreći svoje mirovine i uzeti 70 posto mirovine preminulog, ako im se to isplatilo.

Po novom modelu, udovice i udovci imat će pravo odabira: ili će primati samo obiteljsku mirovinu, koja se diže na 77 posto od mirovine preminulog supružnika, ili će, ako im je to povoljnije, moći primati svoju mirovinu i 27 posto od obiteljske mirovine, odnosno do najviše 20,8 posto mirovine preminulog supružnika, piše tportal.

Uvjeti da se može primati mirovina po ovom modelu su da preživjela osoba ima 65 godina, da je jedini korisnik obiteljske mirovine, da ispunjava uvjete prema propisima te da ukupna mirovina ne prelazi 5850,40 kuna.

Najviše koristi od novog modela imat će preživjeli supružnici čija se mirovina nije puno razlikovala od one preminulog supružnika jer im je dosad bilo isplativije zadržati svoju mirovinu, a nisu mogli dobiti nikakav dodatak nakon smrti supružnika. Sad će moći zadržati svoju i dobiti 20,8 posto od mirovine preminulog.

Pet primjera izračuna

U prvom primjeru partneri su imali jednake mirovine u iznosu od 3000 kuna. Po sadašnjem zakonu, nakon smrti jednog supružnika drugom se supružniku nije isplatilo uzeti obiteljsku mirovinu jer ne bi dobio nikakav dodatak. Po novome, isplati mu se zadržati svoju mirovinu i uzeti dodatak od 20,8 posto te mu mirovina raste za 624 kune.