BITCOIN NEZAUSTAVLJIVO TONE. Moguć sistemski krah tržišta. Blokirane isplate…

BITCOIN NEZAUSTAVLJIVO TONE. Moguć sistemski krah tržišta. Blokirane isplate…

CELSIUS, jedna od najvećih platformi za zajmove na kriptotržištu, blokirao je sve isplate. Odluka je nastupila uslijed zadnjeg velikog pada cijene bitcoina i ostalih kriptovaluta, piše Index.hr

“Zbog ekstremnih tržišnih uvjeta, danas objavljujemo da Celsius pauzira sve isplate, zamjene i prijenose između računa”, obavijestila je tvrtka klijente u dopisu. To se može protumačiti kao reakcija na svojevrsnu verziju “bank run”, tj. “juriš na banke”, samo na kriptotržištu.

Isto je bila prisiljena napraviti i najveća mjenjačnica kriptovaluta, Binance. Blokirane su sve isplate bitcoina pa vlasnici koji su položili valutu na račune u mjenjačnici trenutno ne mogu podignuti svoju imovinu.

Službeno objašnjenje je da se zbog velikog broja transakcija jednostavno ne može procesuirati toliki broj transakcija, što znači da je problem tehničke prirode i ne radi se o namjernom blokiranju kao kod Celsiusa.

“Bank run”, tj. “juriš na banke” je situacija kada uslijed naglog pada gospodarstva i ekonomskog sloma klijenti masovno krenu podizati svoje novce s računa u bankama i povlačiti štednju. To dovodi do nesolventnosti banaka, što znači da banke ne mogu isplatiti svim klijentima njihov novac u određenom trenutku.

Situacija s tvrtkom Celsius jako podsjeća na takvu situaciju, samo na tržištu kriptovaluta. Trenutni kolaps cijena je doveo do toga da mnogi klijenti tvrtke žele povući svoje depozite u bitcoinima i ostalim kriptovalutama, što stvara problem nesolventnosti Celsiusa jer ne može u kratkom roku podmiriti sve obaveze. Zbog toga su se sve isplate, zamjene i prijenosi obustavili.

Binance, najveća kriptomjenjačnica na svijetu, pravda se tehničkim problemima, ali lako je moguće da se radi o istom problemu kao u slučaju Celsiusa, naglog porasta podizanja sredstava. Za sada iz Binancea tvrde da su sva sredstva na računima kod njih sigurna i da se ne može povlačiti samo bitcoin, a sve ostale kriptovalute mogu.

Posao tvrtke Celsius je da bude posrednik između vlasnika kriptovaluta i zajmodavaca. Time se omogućuje vlasnicima bitcoina i drugih kriptovaluta da transferiraju svoje valute kompaniji, a ona im zauzvrat isplaćuje kamate. To je oblik štednje, samo se umjesto u “normalnim” štedi u kriptovalutama.

Na službenim stranicama se obećava i do 18.63 posto kamate godišnje, što je puno više od trenutnih kamatnih stopa u konvencionalnim bankama na štednju u dolarima, eurima, kunama ili drugoj valuti.

Tvrtka funkcionira kao banka u kriptosvijetu. Primarna funkcija konvencionalnih banaka je da primaju štednju građana i kompanija, a zatim ju plasiraju kroz kredite drugim građanima i kompanijama. Celsius ima sličnu ulogu, omogućuje vlasnicima kriptovaluta da u zamjenu za njih mogu dobiti “obični” novac, s određenom kamatom.

Kriptovaluta u tom slučaju služi kao kolateral, garancija vraćanja duga. Ako netko želi uzeti zajam na 100 dolara, bitcoin ili neku drugu valutu će staviti kao kolateral. Točnije, u zamjenu će dobiti USDC, takozvani “stablecoin” čija je cijena fiksirana za jedan dolar. Ali se taj “stablecoin” lako zamjeni za “pravi” dolar.

Za jedan bitcoin se trenutno može, ili se bar moglo do nedavno, dobiti oko 6100 dolara, uz kamatu od 12 posto. Prema izračunu sa službene stranice Celsiusa, mjesečno bi se za zajam od 1000 dolara plaćalo 10 dolara zajmodavcu te 0.20 dolara Celsiusu kao posredniku. Nakon odabranog perioda trajanja zajma, od pola godine do dvije i pol, onaj tko je uzeo 1000 dolara mora vratiti cijeli iznos ili ostaje bez kolaterala, bitcoina ili neke druge kriptovalute.

Iako se od svog nastanka 2018. hvali kao suprotnost bankama, ustvari funkcionira po istim principima. Omogućeni su štednja, mjenjačnica, zajmovi, kupnja, transferi, a postoji i Celsius kartica.