DANICA RAMLJAK UZVRAĆA: ‘Zamolila bih Puljka odgovore na nekoliko pitanja, među njima i koliko je djece znalo za mogućnost angažiranja na CERN-u?’

DANICA RAMLJAK UZVRAĆA: ‘Zamolila bih Puljka odgovore na nekoliko pitanja, među njima i koliko je djece znalo za mogućnost angažiranja na CERN-u?’

Danica Ramljak, bivša ravnateljica Instituta Ruđer Bošković koja je dobila pravomoćnu presudu o nezakonitoj smjeni, odgovorila je bivšem gradonačelniku Ivicu Puljku na navode da se uključila u kampanju za HDZ.

‘Možda im vraća dug, jer su je i imenovali’, kazao je Puljak nakon što je Ramljak javno istupila i zatražila da tadašnji članovi Upravnog vijeća plate štetu umjesto poreznih obveznika., piše dalmatinski portal

Smatra da oni, Puljak, Saša Zelenika, Vlatko Silobrčić i Janoš Terzić trebaju platiti jer su, prema presudi, prekršili zakon.

– Na Puljkov komentar da me HDZ doveo na Institut mogu se samo slatko nasmijati i reći da je to, kako bi mi u Sinju alkarski rekli, pucanj u ništa! Ja sam izabrana na međunarodnom natječaju između sedam kandidata.

Ja ga naravno razumijem jer nije lako da svi sudovi potvrde da su me on i njegova ekipa iz nekadašnje stranke Pametno, Vlatko Silobrčić, Janoš Terzić i njihov Saša Zelenika morali smijeniti protuzakonito da bi instalirali Tomu Antičića za ravnatelja. Naravno da nije bio međunarodni natječaj, a Antičićevu su suprugu kasnije stavili u vrh stranke Pametno u Zagrebu – rekla nam je.

Kaže i da je  optužbe kako je oštetila Institut Ruđer Bošković od Puljka  već čula 2012. godine.

– To im je isto bio ‘pucanj u ništa’ i palo im je u vodu. Moram priznati da sam očekivala od Puljka originalnije kvazi optužbe. Ovo su mu sve potrošeni metci, osim što je pokazao da mu hrvatsko pravosuđe ne znači ništa kao ni to što je mojom protuzakonitom smjenom izravno oštetio državni proračun. Puljak očito uvodi neke svoje zakone – nastavila je.

Istaknula je da su prilikom njene smjene ekipa Puljak i ostali prekršili nekoliko hrvatskih zakona, a najvažnije i Kazneni zakon, članak 291. jer su zloupotrijebili položaj i prekoračili svoje ovlasti.

– Uzeli su sebi uzeli ovlasti matičnog odbora Nacionalnog vijeća za znanost, obrazovanje i tehnologiju što je protuzakonito te prosuđivali moj znanstveni status sa Zelenikom, što su svi sudci naravno vidjeli.  A ja ću ustrajati da kazneno odgovaraju svi koji su se ogriješili

i vrate hrvatskim poreznim obveznicima sve što su uzeli kao članovi Upravnog vijeća i za cijeli iznos moje odštete – najavila je.

Izdvojila je još da čast članovima Upravnog vijeća koji nisu glasali za njenu smjenu, redom to su Mirjana Maksić, Marija Luić i Kristian Vlahoviček.

– A o tome da sam loše vodila Institut koji sam preuzela u svibnju  2009. pa do travnja 2012 . godine govori dovoljno činjenica da mi je taj isti Puljak u siječnju 2012 potpisivao hvalospjeve i pisma potpore. Zatim me dva mjeseca me po Zelenikinom nalogu smjenjivao – navodim

Dodala je i kako ju je sve do pred smjenu  ‘zivkao i bio sveprisutan’ njenom okruženju.

– Svi problemi koje su bili na Institutu ja sam zatekla od svog prethodnika i rješavala ih sustavno i zakonito. To i ptice na grani znaju. Kako to Puljak nije vidio kaos od svibnja 2009. do travnja 2012.godine ? Njemu se tek  prosvijetlilo i ugledao je kaos kad mu je Zelenika dao zadatak. Potom je sa Zelenikom i Antičićem sve nepravilnosti koje sam ja rješavala stavio pod tepih – govori bez zadrške.

Nasmijala se i na navode da se  uključuje u kampanju.

– I tu je falio i šefa i stanicu! Briga mene za njegovu kampanju, njegov dokazani obiteljski nepotizam  i seks skandale njegove ekipe, Da sam se htjela uključivati u Puljkove više manje obiteljske kampanje mogla sam to još davno, i u njegovoj prvoj kampanji – ističe.

Nije joj, kaže, padalo napamet.

– Sad sam tek izašla u javnost jer sam dobila sve sudske presude pred dva mjeseca i smatram da je vrijeme da hrvatska javnost čuje istinu o mom slučaju. Ja odlučujem kad ću, pa zar bih to trebala Puljka pitati? Što on to sebi umišlja? – pita (se).

Naglasila je kako joj je žao da se za vrsne fizičare u CERN-u poput Gorana Senjanovića, ‘najvećeg genija u polju fizike nakon Nikole Tesle’ u Hrvatskoj gotovo i ne zna.

– Ne mogu doći do riječi od Puljka koji je diplomirao na FESB-u, a ne fizici! – ustvrdila je.

Pita i kako mu odjednom nije važno da u saborskom Odboru za znanost sjede znanstvenici, a ne njegova supruga Marijana Puljak.

– Koje će nam ona strateške odrednice donijeti? Po čemu je znanstvenica? On joj dobaci par rečenica o znanosti dok kuha? – navodi.

Završila je odgovor pitanjima za  Puljka koji, kako je rekla, sebe prikazuje oličenjem transparentnosti:

1. S obzirom na to da je službeni predstavnik Hrvatske u CERN-u sto je od ulaska države u članstvo napravio za hrvatske institucije i hrvatske tvrtke osim sto je svoju vlastitu kćer zaposlio da radi doktorat u CERN? Na kojem natječaju je to proveo?

2.  Koliko je druge djece iz Hrvatske znalo za tu mogućnost preko Puljka i koliko ih dobilo pozicije za rad na doktoratu u CERN-u?

3. Kako odgovara na pritužbe da je on komentirao otkriće Higgsa u Hrvatskoj, a u drugim zemljama to su radili teorijski fizičari što on nije? Dapače, niti postavlja niti testira teorije u CERN-u?

4. Kako odgovara na to da je svoj rad u CERN-u za čiju članarinu plaćaju porezni obveznici više manje koristio za svoju političku platformu?

– Unaprijed zahvaljujem na Puljkovim odgovorima. Samo neka mi javi koji Ivica će mi se obratiti, onaj koji pjeva ustaške pjesme ili ljevičar Ivica? Ivica katolik ili ateist?  Onaj koji mi piše pisma potpore ili onaj koji me za dva mjeseca proglasio nesposobnom? Bilo bi dobro znati s kim komuniciram – završila je Ramljak.

Poslala je i apel da se promjene pravila citiranosti hrvatskih znanstvenika, odnosno ‘ispravljanje nepravde’.

– Svi kolege koji rade u CERN-u rade u velikim kolaboracijama. Kolega Puljak recimo radi u CMS-u i oni dobivaju citate jer ih ima po 50 na jednom radu i kad se taj rad citira i on dobiva te citate. Pitanje je koliki je zapravo njegov doprinos na tom radu. Njegovo ime tamo može biti da je doprinio sto posto ili s dva posto. Po prirodi stvari u CERN-u svi se napišu na rad i onda on maše s tim citatima – objašnjava.

Usporedbe radi, netko na Medicinskom fakultetu u Splitu može ‘potrošiti’ tri godine da nešto publicira u ‘Natureu’ i zaradi citate. 

Predlaže i rješenje.

– Kad se gleda citiranost Sveučilišta u Splitu ili Instituta Ruđer Bošković, CERN treba izdvojiti. Zato što je to jedna specifična situacija. Ne umanjujem doprinos tih ljudi ni njihovu znanstvenu kvalitetu, ali  to nije onako kako se prikazuje – zaključila je Ramljak. , piše dalmatinski portal