Objavljena ljestvica ekonomske konkurentnosti: Danska prvi put na vrhu, a Hrvatska najviše skočila!

Objavljena ljestvica ekonomske konkurentnosti: Danska prvi put na vrhu, a Hrvatska najviše skočila!

Nema većeg porasta za Zapadnu Europu i Sjevernu Ameriku, ali istočna Europa doživljava uspon konkurentnosti, prosječna pozicija konkurentnosti porasla je na 40. mjesto (za dva boda više od 2021.).

Napori da se ograniči utjecaj tvrtki na okoliš mogli bi biti osujećeni zbog sve većih inflatornih pritisaka i geopolitičkih sukoba, tvrdi se u podacima IMD-ove svjetske ljestvice konkurentnosti za 2022., prema kojoj Danska po prvi put preuzima vodstvo. Inflatorni pritisci imaju veći utjecaj na poduzeća, a time i na konkurentnost nacionalnih gospodarstava – od zabrinutosti oko emisija stakleničkih plinova i socio-ekonomskih razlika, otkrila je ovogodišnja IMD-ova Svjetska ljestvica konkurentnosti (WCR).

“Pokazalo se da inflatorni pritisci utječu na većinu proučavanih gospodarstava”, rekao je Christos Cabolis, glavni ekonomist u Svjetskom centru za konkurentnost (WCC). “Drugi globalni izazovi koji utječu na konkurentnost zemalja uključuju varijante COVID-19 koje se pojavljuju s različitim intenzitetom u odnosu na broj zaraženih diljem svijeta; različite nacionalne politike za bavljenje COVID-om (od politika ‘nulte tolerancije COVID-a’ do politike udaljavanja od teme COVID-a’); i invazija Rusije na Ukrajinu.”, piše večernji list