Ovakvu inflaciju nismo imali tri desetljeća! Pogledajte što je najviše poskupjelo…

Ovakvu inflaciju nismo imali tri desetljeća! Pogledajte što je najviše poskupjelo…

Porast cijena dobara i usluga za osobnu potrošnju nastavljen je i u svibnju. Zabilježen je dvoznamenkasti rast. Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u svibnju ove godine porasle su u odnosu na isti mjesec 2021. godine za 10,8 posto, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku (DZS), što je nova najviša stopa inflacije otkad DZS vodi podatke.


Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indexom potrošački cijena , u svibnju 2022. u odnosu na travanj 2022. u prosjeku su više za 1,4 posto, dok su u odnosu na svibanj 2021., tj. na godišnjoj razini, u prosjeku više za 10,8 posto, a u godišnjem prosjeku više su za 5,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku., piše dnevnik.hr

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama Prijevoz, za 19,0 posto, Hrana i bezalkoholna pića, za 15,2 posto, Restorani i hoteli, za 12,1 posto, Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, za 11,7 posto, Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 9,2 posto, Odjeća i obuća, za 8,9 posto, Rekreacija i kultura, za 6,6 posto, te Razna dobra i usluge, za 6,2 posto.

Najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa ostvaren je u skupinama Hrana i bezalkoholna pića (+3,94 postotna boda), Prijevoz (+2,80 postotnih bodova), Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva (+1,55 postotnih bodova) te Odjeća i obuća (+0,52 postotna boda).

Na mjesečnoj razini najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama Prijevoz, za 3,0 posto, (doprinos porastu od +0,44 postotna boda, više cijene goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva), Hrana i bezalkoholna pića, za 2,1 posto, (+0,54 postotna boda), Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstava, za 1,5 posto, (+0,09 postotnih bodova), Rekreacija i kultura, za 1,4 posto, (+0,07 postotnih bodova), Odjeća i obuća te Restorani i hoteli, po svakoj skupini za 1,1 posto, (Odjeća i obuća, +0,06 postotnih bodova, te Restorani i hoteli, +0,05 postotnih bodova), Razna dobra i usluge, za 0,8 posto, (+0,05 postotnih bodova) te Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 0,5 posto, (+0,08 postotnih bodova).

Inače, stručnjaci već neko vrijeme upozoravaju da se bliži kraj razdoblja makroekonomske stabilnosti u kojem se nalazimo od kraja 1993. godine. Tada je Stabilizacijskim programom oborena mjesečna stopa inflacije koja je, primjerice, u listopadu 1993. iznosila 37,8 posto.