Sandra Švaljek: Ušli smo u razdoblje zabrinjavajuće inflacije…

Sandra Švaljek: Ušli smo u razdoblje zabrinjavajuće inflacije…

Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek gostovala je u studiju N1 uživo i komentirala stanje s inflacijom, kao i projekcije HNB-a za nadolazeći kvartal.

“Možda se naši mlađi gledatelji ne sjećaju, ali u prošlosti su stope inflacije bile i puno više. Svojedobno je bila i preko 30 posto. Mi u HNB-u nismo bili toliko iznenađeni”, rekla je.

Usporavanje – krajem godine

“Potražnja je jaka i tijekom ljeta vjerojatno će se nastaviti visoke stope inflacije. Usporavanje možemo očekivati krajem godine. Razina cijena već je sada jako visoka, no ušli smo u razdoblje zabrinjavajuće inflacije. Ona nije toliko visoka samo u Hrvatskoj, već i u članicama Eurozone. One zemlje koje su ovisne o uvozu energenata iz Rusije imaju stopu inflacije višu od 15 posto”, rekla je Švaljek.

Kako navodi, vrhunac inflacije očekuje tijekom ljetnih mjeseci.

“Inflacija se prelila na sve cijene proizvoda i usluga zbog toga što je potražnja za turističkim uslugama vrlo snažna. To sigurno ne može pridonijeti ublažavanju rasta cijena”, navodi Švaljek.

Najavljuje se i dizanje kamatnih stopa središnjih banaka, a kako navodi Švaljek, znamo da se taj scenarij nije očekivao polovicom 2022. godine.

“Kako se inflacija ubrzava, tako će i Europska središnja banka morati posegnuti za normalizacijom monetarne politike”, rekla je.