FOTO Pelješki most prošao još jedan test, u Neumu prosvjed zbog uplovljavanja kruzera…

FOTO Pelješki most prošao još jedan test, u Neumu prosvjed zbog uplovljavanja kruzera…

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković objavio je forografije jutrošnjeg prolaska kruzera prema Neumu (BiH), ispod Pelješkog mosta.

“Još jedan uspješno položen test za Pelješki most!

Ovaj put je riječ o prolasku velikog kruzera dugog 238 metara te visine od vodene linije 48.1 metra koji se usidrio ispred Neuma”, napisao je Butković na fb-u.

FOTO: OLEG BUTKOVIĆ/FB

Nakon uplovljavanja kruzera u Neumu je počeo prosvjed.

FOTO: SCREENSHOT/RTL

Kako su i najavili, mještani Neuma prosvjedovali su nakon uplovljavanja prvog kruzera u neumski akvatorij.

Njih nekolicina, zajedno s načelnikom općine Draganom Jurkovićem istaknuli su poruku: “Neum biser BiH, čuvajmo naše more”.

Načelnik Jurković rekao je kako će istražiti tko je dao suglasnost za uplovljavanje broda koje je, podsjeća, protivno zaključcima Predsjedništva BiH iz 2014. godine.

“Neum je turističko mjesto koje živi od turizma i ovakve brodove ne želimo. Mislim da nikome nije u interesu dolazak brodova u neumski akvatorij i vjerujem da se to neće više ponavljati. Brod će se tu zadržati 15-tak sati i svi koji se razumiju u to znaju kako ovakvi brodovi održavaju ravnotežu, da im propeleri moraju biti stalno uključeni, da su tu naslage mulja tako da se bojimo da će bioraznolikost biti ugrožena. Da smo bili ranije upoznati, reagirali bi zasigurno na drugačiji način”, ističe.

Ipak, dodaje i kako će srdačno dočekati onaj dio putnika kruzera koji će tijekom dana posjetiti i ostati u Neumu, piše RTL.