Milanović: ‘Znate li tko su dementori? Ja se moram sramotiti zbog Plenkovića!‘

Milanović: ‘Znate li tko su dementori? Ja se moram sramotiti zbog Plenkovića!‘

‘Tema BiH i statusa Hrvata, rasturanja, uzimanja svih prava, to je hrvatski vitalni nacionalni interes‘

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović održava konferenciju za medije u Uredu predsjednika na Pantovčaku.

– Ja ću nastaviti raditi ono što mi je dužnost, za ono što mislim da se isplati raditi. Ne brojim dane otkako sam predložio sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost na temu Bosne i Hercegovine. Ne želim izbjegavati sjednicu na temu Ukrajine, ali tema uzimanja svih prava Hrvata je nešto što je naš vitalni nacionalni interes., prenosi jutarnji list

Previše je Hrvatska napravila, mučila se, trpila, i u nama nema želje za osvetom, nego za urednim sređivanjem stanja u BiH, i jedan duboki interes da BiH postane članica EU-a. Prije nekoliko dana se pokazala prilika, koja ti legitimno pruža mogućnost da ju iskoristiš.

Prošli tjedan svjedočimo odlasku trojice europskih lidera u Kjev i u ime svih članica čujemo da će Ukrajina dobiti status kandidata. I Moldova pride. Odjednom se govori da te države dobivaju status kandidata. Podsjetit ću se da se tome protivila cijela garnitura država. U redu, neka dobije status, ali je Ukrajina, kao i Moldova, koja ima ogromne probleme, koji su geopolitičke naravi.

Istog trenutka i Europska komisija je ‘on board’. I oni pišu preporuku, znam o tome nešto, znam da ima dogovora iza sjene. To je prilika da se Bosni i Hercegovini da status kandidata, kao čin povjerenja i nade. Vidimo da se tamo ne želi donijeti izborni zakon i rade sve uz podršku ‘dementora’, to su oni likovi iz Harryja Pottera koji vam srču energiju, to je međunarodna zajednica.

I sad imamo priliku Bosni i Hercegovini dati palac gore, imamo vas priliku povući na svoju stranu, ne Rusiji. I računaš to je to, da kažeš ‘stanite malo’, tko može biti protiv toga. Postoje dvije stvari, jedna je izborni zakon do kojeg neće doći zahvaljujući Plenkoviću, radi se sve da se to zatuče, da se izađe na izbore da Hrvati izgube. To je organizirana utakmica u kojoj se unaprijed zna pobjednik – rekao je Milanović pa nastavio govoriti o situaciji o BiH:

– Na ljestvici prioriteta status kandidata BiH u EU je isto nešto. Vidjeli smo prije nekoliko dana da je parlamentarna skupština BiH, u kojoj su sve stranke, donijela jednoglasnu odluku koja traži da se BiH da status kandidata, svi su glasali za to. Dakle, čak i ljudi iz stranke Bakira Izetbegovića, potpisuju se Nebojša Radmanović i Dragan Čović. Kompletna politička volja BiH, stoji iza tih potpisa, i to ide u Bruxelles. Istovremeno, slovenski predsjednik Borut Pahor piše pismo u kojemu traži da BiH odmah dobije, u iznenada otvorneoj situaciji, da dobije status kandidata. U toj jednoj temeljitoj maniri s nizom elemenata. Nakon sastanka u Rigi još nekoliko država je to napravilo. Bosni i Hercegovini se postavlja uvjet da mora promijeniti izborni zakon, a Ukrajini i Moldovi ne. Takav argument očekujem od cinika, od bruxelleskih gnjavatora, od premijera, koji već mjesecima izbjegava sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. U međuvremenu postupaš onako kako tebi odgovara… Pozivam HDZ-ovce da se probude, ovo ulazi u sferu sramnog. Ja se moram sramotiti da ovakva pisma piše slovenski predsjednik, a ne hrvatski premijer – izjavio je Milanović.

– Bosna i Hercegovina je gora od kolonije. U njih se barem sistemski ulagalo, u BiH se ni to ne radi, prepušteni su sami sebi, još moram slušati planove za komadanje BiH. Da se vratim na Plenkovića… Zrinjevac ne radi ništa, samo ono što im Plenković naredi. Zrinjevac je počeo slati stalne otpravnike poslova, što je to? Plenković opstruira imenovanje veleposlanika, koje bi ja to prijatelje imenovao na mjesto veleposlanika. Jedino smo imenovali Hidajeta Biščevića za veleposlanika u Beogradu, zajedno smo ga Milanović i Plenković i ja odabrali. Vanjska politika je ipak zajednički posao. Koga ja predstavljam idući tjedan u Madridu na summitu NATO-a, svoju ekipu s Trnja? Slovenski presjednik na našu sramotu i tugu radi nešto što bi trebao naš premijer. Bosna i Hercegovina mora promijeniti izborni zakon za status kandidata, a Ukrajina će postati kandidat kad reintegrira Krim, to je ta vrsta cinizma – istaknuo je predsjednik RH.

– Međunarodna uprava je BiH dovela ispod ruba egzistencije. Mi sada tražimo da se u ovom sad trenutku Bosni i Hercegovini da ruka. Očito postoje neki prioriteti, je li to strah da se ne ugrozi hrvatski povijesni ulazak u eurozonu i Shengen. Je li riječ o tome? Možda ja svojim postupcima ugrožavam neki viši cilj, možda je to doista sporedno u odnosu na euro zonu. Svatko je ušao u eurozonu, to je tehnička stvar, koju svatko može, ali kada bi Plenković otvoreno govorio…Dame i gospodo, običan balkanski privatluk, podsjećam na dokument HAZU. Napisali su da Hrvatima u BiH treba pomoći da svoja prava ostvare po svaku cijenu, naravno ne po cijenu rata. Ovo je bio pledoaje iz serijala o teoriji i praksi komadanja BiH, ovo je bila nova epizoda komadanja da uđe u EU – zaključio je Milanović pa krenuo odgovarati na pitanja novinara.

Odgovarajući na pitanja novinara bi li dao BiH status kandidata bez uvjeta, rekao je: – U ovom trenutku predstavnici triju naroda kažu dajte nam status kandidata. Ja radim ono što oni traže, ali čini mi se da je puno bolje da budu bliže nama, nego dalje od nas. Ovdje se barem zna tko plaća – Europska unija. Kada je vanjska politika u pitanju EU je opasna sama za sebe, donosi odluke ‘dilerski’, donose ‘dealove’, koji na nečiji mig koji vi ne vidite nešto naprave. I onda kažu, idemo Ukrajini status kandidata. Je li to možda povezano s putom trojice predsjednika u Kijev? Samo pitam, kakvo je to jedinstvo volje?