Most predstavio svoje ‘četiri svetinje‘: ‘Ovo su glavne vrijednosti za koje se zalažemo‘

Most predstavio svoje ‘četiri svetinje‘: ‘Ovo su glavne vrijednosti za koje se zalažemo‘

Most je donio Političku deklaraciju kojom se definirao “otvorenom strankom desnog centra”

Nakon devet godina od osnutka i izbjegavanja jasnog ideološkog legitimiranja, Most je donio Političku deklaraciju kojom se definirao “otvorenom strankom desnog centra” kojoj je obitelji nukleus društva iz kojeg deriviraju sve ostale javne politike., prenosi jutarnji list

Poslije usvajanja tog internog dokumenta na Glavnom odboru – čije će smjernice postati obavezne za sve članove – predsjednik Mosta Božo Petrov “Političku deklaraciju” opisao je kao “ključni interni akt kojim Most ističe temeljne vrijednosti, definira politike od posebnog interesa i usmjerava svoje buduće političko djelovanje”.

– Most sebe određuje kao otvorenu stranku desnog centra s posebnim fokusom na borbi protiv korupcije. Reforma izbornog zakona, teritorijalni preustroj, veće ekonomske slobode te povećanje političke participacije i dalje ostaju politički ciljevi Mosta – kaže. Saborski zastupnik Mosta Marin Miletić kaže da je stranka jasno definirala četiri glavne vrijednosti koje su im svetinja.

– Sloboda, obitelj, solidarnost i pravednost. Zalažemo se za slobodu govora, savjesti i vjeroispovijesti. Obitelj je Mostu temeljni nukleus društva, obitelj je temelj demografske obnove i stoga mora biti pod posebnom zaštitom države kako bi se preokrenuli negativni demografski trendovi – tvrdi.

Iako će, kako Petrov kaže, Most u idućih desetak dana javnosti predstaviti cijeli tekst deklaracije, Jutarnji list već je objavio najznačajnije dijelove tog dokumenta koji će de facto postati i Mostov politički program.

“Političko uređenje Europske unije treba čuvati i uvažavati raznolikost država članica. Temeljno načelo političkog odlučivanja unutar EU treba biti supsidijarnost, kao što su to i predvidjeli pokretači europske integracije. Europska unija treba odlučivati samo o onim pitanjima u kojima je djelotvornija od pojedinih država članica”, piše u deklaraciji. U tom strateškom dokumentu jasno piše i da se Most “protivi koncentriranju političke moći u rukama Europske komisije i europskih birokrata”.

Kršćanski korijeni, kažu, temelj su europske civilizacije na kojima počivaju ljudska prava.

Zauzimaju se, tvrde, za slobodu svakog pojedinca, ali napominju da “sloboda pojedinca ima svoje granice u slobodi drugoga, u očuvanju živoga svijeta i u odgovornosti za buduće naraštaje”.

U tekstu deklaracije Most je izbjegao nedvosmisleno se odrediti prema pravu na pobačaj ili njegovoj zabrani, ali se zato eksplicitno zauzeo na pravo na priziv savjesti: “Most se zalaže i za načelo nepovredivosti ljudskog života i ljudskog tijela, pravo na izbor liječenja i pravo na priziv savjesti”.

Jasno su naznačili da je za njih obitelj temeljni stup društva, a da nukleus obitelji čini bračna zajednica muškarca i žene: “Obiteljska politika Mosta polazi od braka kao zajednice u kojoj su muž i žena odgovorni jedno za drugo, a kao roditelji zajednički su odgovorni za svoju djecu, kao i odrasla djeca za svoje roditelje, jer brak i obitelj uživaju posebnu zaštitu i podršku države”.

Demografska obnova ključno je pitanje opstojnosti Republike Hrvatske, tvrde. U tom smislu zauzimaju se za univerzalni dječji doplatak za sve obitelji, predlažu izmjene zakona o roditeljskim i rodiljnim potporama i “reformu dječjeg doplatka po uzoru na Njemačku”.

Most obitelj stavlja iznad države (i) u školskom sustavu: “Obrazovanje treba biti ideološki neutralno te treba uzimati u obzir odgojne želje roditelja u onim predmetima koji uključuju sadržaj koji je vezan za pojedinačna svjetonazorska opredjeljenja”.

Most želi i temeljitu reformu izbornog zakonodavstva pojednostavljenjem održavanja referenduma i uvođenjem dopisnog i elektroničkog glasanja na izborima: “Zalažemo se za demokratiziranje političkih procesa u smjeru veće uloge građana u političkom odlučivanju. Jačanje vladavine naroda postiže se povećanjem izborne participacije i pojednostavljivanjem procedure referendumskog izjašnjavanja građana. Zalažemo se za žurno uvođenje dopisnog i e-glasovanja koje već godinama dobro funkcionira u nizu europskih i nama susjednih zemalja. Most se protivi prenošenju političkog odlučivanja na sudove i tehnokratska tijela. Političke odluke trebaju donositi izabrani predstavnici građana ili sam narod putem referenduma.”

U tekstu deklaracije Most se definira kao “otvorena stranka desnog centra koja se obraća svim ljudima u svim slojevima i skupinama hrvatskog društva”, a Domovinski rat postavljaju u najviši rang vrijednosti.

“Most je stranka okrenuta budućnosti koju možemo izgraditi samo očuvanjem zajednički izborenih vrijednosti hrvatskog naroda. Najtrajnija je vrijednost hrvatskog naroda slobodna i neovisna demokratska hrvatska država uspostavljena pobjedom u Domovinskom ratu. … Most nedvosmisleno osuđuje sve totalitarizme, komunizam, fašizam i nacizam te baštini iz hrvatske političke prošlosti samo ono što je vodilo prema demokratskoj hrvatskoj državi”, navedeno je u tekstu Mostove deklaracije.