Najskuplja dosad žetva pivarskog ječma u punom jeku, ali i otkupna cijena je dobra…

Najskuplja dosad žetva pivarskog ječma u punom jeku, ali i otkupna cijena je dobra…

Prva ovogodišnja žetva – pivarskog ječma, u punom je jeku. S više od 8 tona po hektaru i izvrsnom kakvoćom zrna – urod je premašio očekivanja ratara. Zbog vrtoglave cijene plavog dizela, ovo je najskuplja žetva dosad, no troškove će ipak ublažiti dobra otkupna cijena te žitarice, piše HRT.

Pritisnula je žega polja pivarskog ječma, no kombajni su u pogonu danonoćno. Urod valja skinuti prije najavljenih kiša.

– Prinos je iznad svih očekivanja, znači očekivali smo negdje 6 i pol tona na hektar, a oni se evo penju i više od 8 tona, govori Ivan Đuran, direktor “Ratarstva” Kutjevo d.d.

Iako je godina bila teška i sušna, obilne svibanjske oborine, na sreću su spasile urod uljarica i žitarica.

– Sve se dobro odrazilo, tako da je ječam ispao dobar, kvaliteta dobra, hektolitar u prosjeku 70 što je zapravo idealno za hektolitar, naglašava Željko Crnjac, voditelj ratarskog pogona “Kula”.

Uz vlagu i primjese, baš je on jedan od ključnih parametara u formiranju otkupne cijene. Ratarima je ona itekako važna – jer zbog enormnog rasta cijena gnojiva i zaštitnih sredstava, proizvodnja je za mnoge bila itekako skupa.

– Čujemo da će cijena biti solidna, oko 2 kune + PDV, ali uz ova poskupljenja trebala bi biti najmanje 2 i pol kune i pšenica da bi ljudi mogli dalje funkcionirati, naglašava Zdenko Ratkin iz Latinovaca.

A kako stvari sada stoje na burzama žitarica, otkupne cijene ispunit će očekivanja

Zbog vrtoglavog rasta cijena plavog dizela – troškovi su se žetve utrostručili.

– Plavi dizel je ogroman, poskupio je tri puta u 6 mjeseci tako da žetva poskupljuje troškove prijevoza i kombajniranja. Sve nam je to strašno velik trošak žetve, govori Leo Mršić.

Nadaju se da cijena neće više rasti. Jer žanjemo ono što smo jesenas posijali i to na 450 tisuća hektara. Nakon ječma, odmah slijedi žetva uljane repice, a uskoro i naše najvažnije krušarice, piše HRT.