Prodali Ledo za 4,6 milijardi kn pa se hvale: Imamo 500 milijuna kn dobiti…

Prodali Ledo za 4,6 milijardi kn pa se hvale: Imamo 500 milijuna kn dobiti…

Ukupni konsolidirani prihod Fortenova grupe iz kontinuiranog poslovanja lani je iznosio 31,4 milijarde kuna, uz neto dobit od 523 milijuna kuna, nakon dobitka od prodaje grupe zamrznute hrane.

Grupa je godinu zaključila s 1,87 milijardi kuna casha na računima, izvijestili su iz Fortenove. Glavni je pokretač uspješnosti konsolidiranih rezultata činjenica da je Mercator od 1. svibnja lani konsolidiran u rezultate Fortenova grupe.

U usporedbi s rezultatima na kraju 2020. godine, 18 društava iz osnovnih djelatnosti Grupe, isključujući segment zamrznute hrane koji je prodan te uključujući punu godinu društava Mercator grupe, na jednakoj je osnovi zabilježilo porast prihoda od 5 posto.

Ti su se pozitivni trendovi rasta nastavili ove godine te je 18 društava iz osnovnih djelatnosti Grupe u prvom tromjesečju 2022. na jednakoj osnovi ostvarilo 6 posto veći neto prihod od prodaje.

“Naša neto dobit u iznosu od 523 milijuna kuna predstavlja poboljšanje za 1,8 milijardi kuna u odnosu na predlani. Prošla je godina za nas prva u proteklih pet godina, od početka osnivanja Fortenova grupe, u kojoj je Grupa ostvarila dobit, što za nas predstavlja značajnu prekretnicu”, naglasio je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe.

James Pearson, izvršni direktor za financije Fortenova grupe, rekao je kako su putem transakcija koje se odnose na Mercator, grupu zamrznute hrane te niz prodaja neosnovnih djelatnosti i nekretnina smanjili dug za 4,4 milijarde kuna.

Inače, Fortenova je lani u ožujku prodala Ledo grupu američkom Nomad foodsu za 615 milijuna eura, odnosno oko 4,6 milijardi kuna., piše danica.hr