1000 najvećih: Rekorder po dobiti je Zagrebačka banka, a najveći gubitaš su Rimac automobili…

1000 najvećih: Rekorder po dobiti je Zagrebačka banka, a najveći gubitaš su Rimac automobili…

Listu prošlogodišnjih dobitaša više nego uvjerljivo predvodi Zagrebačka banka. Njezina se prošlogodišnja bruto dobit digla, za hrvatske prilike, u nebeske visine. Iznosila je 2,29 milijardi kuna, što je 1,4 milijarde kuna više nego godinu ranije!

Osim Zabe, među top 10 dobitaša još su četiri banke: PBZ, Erste banka, OTP i RBA. Od kompanija iz energetskog sektora snažan lanjski rast ukupnog prihoda u visok rast bruto dobiti  najbolje je uspjela pretvoriti Ina, čija je bruto dobit iznosila više od milijardu i pol kuna ( za razliku od nešto preko milijardu kuna gubitka zabilježenog u 2020. godini). Naprotiv, HEP, iako se zadržao u društvu deset najvećih dobitaša,  s rastom prihoda od desetak posto  lani je ostvario bruto dobit od 1,1 milijardu kuna, odnosno 28 posto manje nego godinu ranije. 

Prerađivačku industriju u skupini najvećih dobitaša zastupa samo Pliva Hrvatska, s bruto dobiti od 875 milijuna kuna. Iako pamti i bolje godine, Hrvatski telekom tradiconalno je u toj skupini, ovaj put sa 796 milijuna kuna bruto dobiti, a svoje je mjesto na top 10 dobitaša već ranije osigurao i lanac kladionica Super sport, koji je lani dogurao do 951 milijun kuna prihoda te 586 milijuna kuna bruto dobiti.

Koliko je god prošla godina za Matu Rimca bila uspješna u smislu ulaska novih investitora u njegovu kompaniju, najave novih projekata, početka gradnje velebnog kampusa u Kerestincu itd… s financijskim se rezultatima poslovanja baš i ne može mnogo hvaliti. Rimac automobili lani su imali pad prihoda za 1,7 posto, na 255,6 milijuna kuna, a uz to je, upravo zbog investicija u koje je tvrtka ušla, duboko zaronio u gubitak, koji je iznosio 540 milijuna kuna. I time je preuzeo vodeću poziciju na rang-listi lanjskih gubitaša.

Iz sličnih (investicijskih) odmah iza njega je hrvatska podružnica graditelja pelješkog mosta, China Road and Bridge corp., čiji je prošlogodišnji gubitak iznosio 515 milijuna kuna. Sljedeći na toj listi, iz sasvim drugačijih, ali inače općepoznatih, razloga je Zagrebački holding s gubitkom od 479 milijuna kuna. Budući je na četvrtom mjestu najvećih gubitaša Gradska plinara Zagreb – opskrba, s gubitkom od 359 milijuna kuna, nitko normalan vjerojatno ne bi poželio biti u koži zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića. , piše lider media