Sjajne brojke: Mogli bismo imati odličnu sezonu, možda i bolju od rekordne 2019.

Sjajne brojke: Mogli bismo imati odličnu sezonu, možda i bolju od rekordne 2019.

Na autocestama je promet veći za čak 2 milijuna vozila u odnosu na 2019., a prihodi su veći za 8%

Turističke brojke, gužve u zračnim i trajektnim lukama te na autocestama nagovješćuju da bi Hrvatska mogla imati odličnu turističku sezonu, možda i bolju od 2019. ili barem jednaku toj rekordnoj godini., piše jutarnji list

U dosadašnjem dijelu godine, kažu u Hrvatskoj turističkoj zajednici, u zemlji je prema podacima sustava eVisitor ostvareno 5,2 milijuna dolazaka i 21,5 milijuna noćenja. U odnosu na lani, to je rast od čak 134 posto u dolascima i 122 posto u noćenjima, dok u odnosu na rekordnu 2019. to predstavlja 83 posto rezultata u dolascima i 93 posto rezultata u noćenjima.

No, najave su takve da bi u srpnju i kolovozu, u špici sezone, Hrvatska mogla ili dosegnuti 2019. ili čak prestići rekordne rezultate.

Najviše noćenja dosad je ostvareno u Istri, Kvarneru, Splitsko-dalmatinskoj županiji, te u Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a gledajući po destinacijama, najviše je noćenja ostvareno u Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Zagrebu, Splitu i Umagu. Najviše noćenja dosad su ostvarili gosti s tržišta Njemačke, domaći turisti, te iz Austrije, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva i Poljske.

Za prvi pravi ljetni turistički vikend u zemlji boravi više od 542.000 turista od čega je oko 470.000 stranih. Trenutno imamo najviše gostiju s tržišta Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Češke i Poljske. Gledajući po destinacijama, trenutno najviše turista boravi u Rovinju, Poreču, Dubrovniku, Umagu, Medulinu i Viru.

Da su turisti itekako željni putovanja nakon korone, govore i podaci iz splitske trajektne i zračne luke.

VIŠE PROČITAJTE U JUTARNJEM LISTU