Da, totalna je panika pronaći konobare. Kafić u Zagrebu nudi lude darove za one koji im ne pobjegnu u sezoni

Da, totalna je panika pronaći konobare. Kafić u Zagrebu nudi lude darove za one koji im ne pobjegnu u sezoni

Otputovati mogu u neki od europskih gradova po izboru, no nakon šest mjeseci radnog odnosa

I ovoga ljeta Hrvatskoj nedostaje sezonskih radnika. Prema podacima portala Moj posao, u 2022. je do 27. travnja objavljeno više od 2000 oglasa za sezonske radnike, što je dvostruko više nego prošle godine u tom online oglasniku. Prema dotadašnjim podacima, najviše oglasa, čak 72 posto, odnosi se na kategoriju Turizam i ugostiteljstvo, a druga kategorija po zastupljenosti je Prodaja.

Već tradicionalni manjak sezonaca stvara problem i vlasnicima ugostiteljskih objekata na kontinentu, koji su u strahu da im radnici ne odu raditi na more. Jedan od njih je Livio Markoč, direktor Garden Bara u Zagrebu, koji je na portalu Moj posao objavio zanimljiv oglas za konobara.

Novim zaposlenicima, između ostalog, nudi nagradno putovanje, takozvani ‘City Break’, u neki od europskih gradova po izboru te plaćeni godišnji odmor. Plaća koje se nudi je od 6500 d0 7500 kuna. Nagradno putovanje radnici imaju pravo iskoristiti nakon što odrade šest mjeseci u lokalu, a na plaćeno ljetovanje mogu ići nakon godinu dana rada, objasnio je Markoč u razgovoru za Telegram.

‘Konobari skloni zujanju’

Na ovakav oglas odlučio se, kaže, zato što su prijašnjih godina imali problema s odlascima konobara na more. “Mi ovako motiviramo svoje radnike da ne odlaze raditi sezonski, da ne odu raditi na more”, kaže. “Imali smo periodično taj problem s odlaskom naših ljudi preko ljeta, a i općenito problem da su konobari postali dosta prevrtljivi u posljednje vrijeme. Odu u drugi lokal, skloni su zujanju”, dodao je.

Kada je riječ o nagradnom ‘City breaku’, poslodavac radniku plaća avionsku kartu i tri dana smještaja. Plaćeni godišnji odmor, na koji mogu otići nakon godinu dana rada, podrazumijeva, kaže, razdoblje do tjedan dana negdje u Hrvatskoj. “No, moguće je i izvan Hrvatske, ovisno o aranžmanu”, dodao je Markoč.

Navedenom oglasu za posao rok ističe danas.