Inflacija zaobišla Sabor, evo koliko im je sada cijena ručka…

Inflacija zaobišla Sabor, evo koliko im je sada cijena ručka…

Cijene hrane nezaustavljivo rastu već mjesecima, a ako raste cijena hrane u dućanima, logično je zaključiti da će se to odraziti na cijene u restoranima. Ako su nekako i pregurali nove cijene namirnica, vlasnici restorana zasigurno su morali povisiti cijene nakon što su im došli znatno veći računi za struju i plin. No, izgleda da je saborski restoran ovaj val poskupljenja potpuno zaobišao, ili se tako čini prema nevjerojatno pristupačnim cijenama obroka.

Ako je za vjerovati jelovniku Hrvatskog sabora, zastupnici se goste vratinom, junetinom u umaku od šampinjona, ribom i piletinom po vrlo prihvatljivoj cijeni od 15 kuna za jelo s prilogom. Ako žele juhu ili desert trebaju nadodati po četiri kune, salata je dodatne tri, a ukoliko nisu jako gladni pa uzmu samo jelo bez priloga, koštat će ih devet kuna.

Cijene su bile identične pred tri mjeseca, prije posljednjeg vala poskupljenja, ali i u 2020., dok se nešto niže cijene mogu vidjeti tek na meniju iz 2009.  Tada je glavno jelo s prilogom koštalo 12 kuna, sam prilog je bio pet kuna, desert četiri kune, a salata i juha koštale su po tri kune. Osim drukčijih cijena, na jelovniku iz 2009. vidi se i popis cijena za goste. Oni su glavno jele s prilogom plaćali 25 kuna, dnevnu juhu i desert šest kuna, salatu četiri kune, a dnevni prilog osam kuna.

Kako je sezona u punom jeku, u redakcije svakodnevno stižu dojave građana i turista o nevjerojatnim cijenama u restoranima diljem zemlje. Svakako nismo zaboravili slučaj iz Opatije gdje je čitatelj sendvič platio 120, a kroasan 30 kuna. Ručak za četveročlanu obitelj u restoranu košta i više od 700 kuna, a čak i ako odaberu jedan od jeftinijih fast food restorana, teško će proći nešto znatnije ispod 200 kuna. Dakle za obrok u jeftinom restoranu prosječan će čovjek izdvojiti 50-ak kuna.

Niske cijene ručka za saborske zastupnike opravdavaju se činjenicom da kantina ne plaća porez. To je moguće jer, kako tvrde, u saborskom restoranu poslužuju samo članove i zaposlenike Sabora, dakle ne radi se o komercijalnom restoranu koji podliježe obvezi fiskalizacije.

Osim visoke plaće i jeftine hrane, zastupnici uživaju i mnoge druge povlastice, među kojima su plaćeni troškovi goriva, cestarine i javnog prijevoza, ali i karte za avion, troškovi smještaja u hotelima, troškovi stanarine i režija, a dobivaju i naknadu za odvojen život koja je bila naročito popularna tema početkom godine., doznaje večernji list

FOTO: ŽELJKO LUKUNIĆ/24SATA