Kreće prikupljanje potpisa za referendum: ‘Pravo na pobačaj moramo ugraditi u Ustav!‘

Kreće prikupljanje potpisa za referendum: ‘Pravo na pobačaj moramo ugraditi u Ustav!‘

Plenković je jučer na sjednici Vlade poručio da ustavne izmjene kroz saborsku proceduru ne dolaze u obzir, pa oporba kreće u drugom smjeru

Lijeva opozicija najesen kreće s prikupljanjem potpisa o promjeni Ustava kojom bi se u Ustav ugradilo pravo žene na pobačaj. Odluka je donesena nakon što je premijer Andrej Plenković jučer na sjednici Vlade poručio da “nema potrebe za unošenje odredbi o već postojećem pravu u Ustav”, čime je otklonio mogućnost da do ustavnih promjena u tom pravcu dođe putem Sabora., piše jutarnji list

– Na takve izmjene nećemo pristati, a opoziciju pozivam da bude konstruktivna – kazao je Plenković, i to ni 24 sata nakon što je oporbeni lider Peđa Grbin najavio da kreću u prikupljanje potpisa saborskih zastupnika da se u proceduru uvrsti rasprava o takvoj promjeni Ustava.

– Plenkovićev današnji stav retrogradna je i zaostala politika, što pokazuje da je onaj njihov programčić, pamfletić koji su prije 20-ak dana usvajali na saboru stranke, mrtvo slovo na papiru. Umro je prije nego što se rodio – kaže Grbin. Svatko zaslužuje popravni, smatra Grbin, pa tako i HDZ, stoga će se pitanje pobačaja pokušati riješiti kroz Sabor. No, ako ne bude išlo, upotrijebit će druge mehanizme.

Legalan, ali nedostupan

– Od cilja ne odustajemo. Skupljanje potpisa za referendum, ako ostane ovakav stav Vlade, nije više samo izgledno, nego sigurno – zaključuje Grbin i dodaje da će vjerojatno danas ili sutra znati rezultati prikupljanja potpisa u Saboru, a time i odluka o pokretanju referenduma.

I ostatak ljevice ga podržava, zastupnici smatraju da Plenković griješi jer ide protiv svog biračkog tijela.

– Istraživanja iz lipnja govore da 64,3 posto glasača HDZ-a i 57 posto glasača Mosta podržava da pobačaj bude ustavno pravo. Podrška za referendum o ovom pitanju HDZ-ovih birača je 54 posto. Plenković će na kraju biti u situaciji da njegovi birači glasaju za našu inicijativu – kaže saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić. Napominje i da će iskoristiti sve mehanizme, i to će prvo biti prikupljanje potpisa u Saboru, a ako HDZ odbije – a premijer, tvrdi, mora biti svjestan da je velika većina njegova biračkog tijela za pobačaj kao ustavno pravo – ići će na referendum.

– Tek ćemo vidjeti hoće li Plenković blokirati vlastito biračko tijelo. S druge strane, pobačaj je kod nas legalan, ali ne i dostupan. Tako da, ako su dozvolili prizive savjesti, trebali bi omogućiti i da pobačaj bude dostupan. Kada pobačaj bude u Ustavu, žene će imati pravo i na odštete od države ako njihova prava budu ugrožena – tumači.

Plenković je, komentirajući odluku Vrhovnog suda u SAD-u, prema kojoj savezne države imaju pravo same odlučiti hoće li uvesti zabrane na prekid trudnoće ili ne, naveo da je gotovo nemoguće postići konsenzus na ovu temu.

Kako je bilo u SFRJ

– Bitno je da sagledamo ovu temu u kontekstu Hrvatske. Mi se zalažemo za zaštitu života od začeća, ali poštujemo pravo žene na izbor i zdravlje. Želimo da prekida trudnoće bude što manje, ali statistika pokazuje da se to ne postiže zabranama. Zabrane ih mogu učiniti opasnima za zdravlje žena. Kao što je nedavno rekao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, zabrana ukidanja pobačaja bila bi protivna odluci Ustavnog suda, kao i eventualni referendum kojim bi se uvela ograničenja. U političkom smislu, nema potrebe za dezinformiranjem ljudi s ciljem skupljanja političkih poena i nema potrebe za unošenje odredbi o već postojećem pravu u Ustav – rekao je Plenković.

Podsjetimo, Hrvatska je kao dio SFRJ još od 1974. u Ustavu imala odredbu po kojoj “čovjek ima pravo da slobodno odlučuje o rađanju djece”. Dok su druge bivše jugoslavenske republike takvu ili sličnu odredbu ostavile u ustavima i nakon osamostaljenja, Hrvatska ju je izbacila.