Sršen: Ne znamo čeka li nas neka nova endemska situacija…

Sršen: Ne znamo čeka li nas neka nova endemska situacija…

Dr. Nela Sršen, počasna konzulica Hrvatske u Italiji, ovih je dana posjetila Glinu i okolicu povodom simpozija udruge za pomoć ženama oboljelima od raka dojke “Sveta Agata”. 

– Ta je priča počela prije godinu dana kad se dogodio tragičan potres u Glini. Bila sam tamo jednom s talijanskim udrugama radi humanitarne pomoći, i tada sam stupila u kontakt s dr. Sanjom Štingl-Vlašić koja je predsjednica udruge “Sveta Agata”. Obećala sam joj da ću prije ili poslije doći u Glinu i da ću donijeti kip sv. Ante iz Padove kao neku vrstu protekcije. Tako da sam donijela nešto duhovno i razmijenili smo iskustva na tom nedavno simpoziju, priča Sršen.

Okupljanje je, dodaje, bilo doista emotivno. Ističe kako udruga Agata radi vrlo konstruktivno s tamošnjim onkološkim pacijentima, te u interakciji s drugim udrugama.

– Jako puno rade na prevenciji raka, što je fundamentalno u zdravstvu. Raditi na prevenciji implicira imati manje hospitalizacija i bolji život svih pacijenata. Rano otkrivanje raka sigurno spašava živote pacijenata.

Osvrnula se i na nedavni porast broja oboljelih od COVID-a. I sama se, napominje, nedavno zarazila što je bilo dramatično iskustvo.

– Nisam bila bez simptoma i pitala sam se bih li prošla tako dobro da nisam cijepljena tri puta.

Ipak, smatra kako se trenutna simptomatska situacija ne može se mjeriti s onom otprije dvije godine.

– Da li je to vezano uz cijepljenje ili mutaciju virusa koji se nakon dvije godine na neki način adaptirao na ljudsku vrstu – to ne možemo znati. Virus nas uči kako se ponašati dalje u budućnosti, jer ne znamo čeka li nas neka nova endemska situacija. Činjenica jest da ljeto, toplo vrijeme, i incidencija je pojačana – jučer je bilo 32 posto pozitivnih. S tim da nema toliko popunjenosti u intenzivnim njegama i sigurno ne možemo to mjeriti s onim što je bilo prije godinu-dvije dana.

Kaže kako je redovito u, kontaktu s hrvatskim kolegama, te je jako ponosna na hrvatsko zdravstvo.

– Vidim da se u zadnje vrijeme jako kritiziraju pojedini liječnici, pa čak i bolnice i zdravstvo – mislim da ta kritika nije opravdana u smislu profesionalnosti.

Italija, dodaje, trenutno jako puno radi na reformi vlastitog zdravstva, a od 1978. godine imala je čak četiri ili pet reformi.

– Svaki put kad se zdravstvo nađe u kritičnoj fazi, a u ovom trenutku prolazimo jednu takvu fazu u raznim aspektima. Vidjet ćemo kakav će biti utjecaj ove tranzitorne faze, vjerojatno stvaramo nove temelje za neku novu zdravstveno-socijalnu paradigmu, smatra., donosi HRT