Dobronić: Suci zarade dodatnu plaću na arbitražama. Neprihvatljivo!

Dobronić: Suci zarade dodatnu plaću na arbitražama. Neprihvatljivo!

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Radovan Dobronić organizirao je okrugli stol o izvansudskim aktivnostima sudaca za koje smatra da kod dijela sudaca, njih 20-ak posto, ometa redovito obavljanje sudačkog posla, piše N1.

Na okrugli stol pozvao je predstavnike sudaca, Ministarstva pravosuđa, resornog saborskog Odbora za pravosuđe te medija.

Za Dobronića su, prije svega, sporni oni suci koji preuzimaju značajan broj arbitraža, a takvih je, kaže, oko 20 posto.

U uvodnoj riječi Dobronić je istaknuo kako u većini država Europske unije sucima nije dozvoljeno da budu arbitri, a u onima u kojima jest dozvoljeno – traži se dozvola više instance za svaku arbitražu.

“Važno je da sudac zadrži svoju nepristanu poziciju. A ako se baviš arbitražom, ti si takoreći kao roba na tržištu, moraš se svidjeti jednoj ili drugoj ili objema stranama u arbitraži”, istaknuo je Dobronić, ističući kao neprihvatljivo da pojedini suci zarade čitavu godišnju plaću na naknadama od arbitraža.

Dok je Dobronić govorio, pojedini su suci između sebe potiho rogoborili i komentirali da neki podaci koje iznosi nisu točni pa će rasprava koja će uslijediti, a u kojoj sudjeluju i suci i predstavnici sudačkih udruga i ministarstva – biti zanimljiva.

Posebna tema na okruglom stolu bit će i tužbe sudaca protiv novinara. Hrvatska je u vrhu država članica Europske unije po tužbama protiv novinara, piše N1.