Mnoge su farme u Sikirevcima stavile ključ u bravu…

Mnoge su farme u Sikirevcima stavile ključ u bravu…

80-ih je godina u Sikirevcima gotovo svaka kuća imala najmanje jednu kravu. Od 250 mljekara danas ih je u selu ostalo samo 10-ak. Zbog niskih otkupnih cijena mlijeka i visokih troškova proizvodnje farme se, kažu, polako gase, a staje su prazne. Prije nekoliko dana ostali su i bez najveće sabirnice mlijeka u selu., javlja HRT

Na pokošenoj livadi Đurine krave opušteno pasu. Iako su othranile tri naraštaja obitelji, ovo im posljednje zajedničko ljeto.

– Ove krave koje vidite ovdje vjerojatno će biti do kraja žetve kada vidimo kako će se formirati cijena žitarica ako ne najkasnije do jeseni, rekao je Đuro Lučić, proizvođač mlijeka iz Sikirevaca.

Jer mlijeko koje njegovo blago proizvede ne vrijedi kaže gotovo ništa.

– Krava trenutno pojede više nego što je cijena mlijeka, mi dobijemo 2,60 kn za litru, dodao je.

– Mora pojesti 30 kg dnevno po jednom obroku, a proizvede 20 litara mlijeka puta 2,50 kn na nuli smo, nikakve zarade nema, objasnio je Martin Lučić, proizvođač mlijeka iz Sikirevaca.

Cijene gnojiva, goriva i hrane otišle su u nebo. Mnoge su farme u Sikirevcima već stavile ključ u bravu.

– Danas se može nabrojati na prste nas 10 mljekara u Sikirevcima. Mi imamo još 2 km do kraja sela i svaka kuća je imala kravu dvije, danas mi zadnji s ove strane sela koji drže krave, dodao je Martin Lučić.

Prije nekoliko dana selo je ostalo bez zadnjeg laktofriza. Mali mljekari strahuju za svoje mlijeko.

– Čovjek koji je nosio 30-35 litara ima 60 godina i tri krave i sada bi on trebao kupiti laktofriz od pet tisuća kuna i baviti se time, rekao je Josip Živić, radnik u sabirnici mlijeka u Sikirevcima.

Dodatan je to udarac mljekarima kojima su kažu gubitci – već neizdrživi.

– Ima dosta manjih poljoprivrednika i sada još moraju kupiti i taj laktofriz. To se sve naravno naplaćuje, uveliko nas je unazadilo što se tiče sabirnog mjesta, rekla je Josipa Marković, proizvođačica mlijeka iz Sikirevaca.

Oni o zatvaranju još ne razmišljaju. Na njihovu imanju radi cijela obitelj, zbog čega kažu i opstaju.

– Jako je teška situacija, pogotovo kada se radi o otkupnoj cijeni mlijeka. Mi radimo za nešto više od 2 kune, tako da uopće nismo kompetentni, nema ovdje neke velike budućnosti, navikli smo raditi, želimo tu ostati, ali evo malo je preteško, dodala je Marković.

Želja im je da posao na zemlji nastave jer od vlastitog rada može se, kažu, lijepo živjeti. No ako im u budućnosti cijena mlijeka ne pokrije troškove, ovakve idilične slike kažu mogle bi postati rijetkost.