Šef državne firme kupio si je avion.

Šef državne firme kupio si je avion.

PREDSJEDNIK uprave ACI-ja Kristijan Pavić kupio je nedavno privatni zrakoplov koji navodi i u svojoj imovinskoj kartici.

Avion star 43 godine

Kako se može vidjeti, radi se o zrakoplovu Piper PA-28 iz 1979. godine. Zrakoplov je platio 262.500 kuna. O načinu stjecanja naveo je da je kupnja ostvarena iz primitaka od nesamostalnog rada i zaduženjem kod banke.

S obzirom na to da je kupio avion, odlučili smo nazvati Pavića. Bio je u vožnji te nam je rekao da će nam na pitanja odgovoriti pismenim putem., doznaje index.hr

Ovo je njegov odgovor:

“Od 2020. posjedujem dozvolu”

“Nakon završene potrebne edukacije i temeljem položenog ispita, od 2020. godine vlasnik sam dozvole za upravljanje malim zrakoplovima PPL(A) (Private Pilot Licence). Zrakoplov tipa Piper PA-28 proizveden 1979. godine kupio sam početkom 2022. godine i koristim ga isključivo u rekreativne svrhe”, napisao je on.

“Vrijednost zrakoplova u iznosu 262.500,00 kuna, kako je navedeno i u imovinskoj kartici, plaćena je većim dijelom osobnim kreditnim zaduženjem u banci te manjim dijelom u gotovini”, poručio je Pavić.

Što se tiče ostalih podataka iz njegove imovinske kartice, recimo da šef ACI-ja tako prima bruto plaću od 37.631,54 kn, dok je neto iznos 24.362,07 kn. Od nekretnina navode se dva građevinska zemljišta u vlasništvu supruge u Župi dubrovačkoj, kao i stan u Dubrovniku vrijedan 780.000 kn koji je u zajedničkom vlasništvu supruge i njega.

Osim aviona, Pavić je u imovinsku karticu upisao i Audi A3 iz 2014. godine koji je u vlasništvu supruge. Navode se i štednje od 17.000 kn i 59.635 eura.

Tko je Kristijan Pavić?

Kristijan Pavić je član HDZ-a koji je na čelu ACI-ja od 2016. godine. Radi se o Dubrovčaninu koji je u tom gradu završio Pomorski fakultet. Po završetku studija plovio je na kruzeru kompanije Carnival Cruise Line kao glavni časnik za elektroniku. Zatim je obnašao dužnost ravnatelja Županijske Lučke uprave Dubrovnik, a poslije i ravnatelja Lučke uprave Dubrovnik.

ACI uvodi uslugu hidroavionskog prijevoza

Osim što je kupio avion sebi, isto namjerava učiniti i za tvrtku kojoj je na čelu. Naime, ACI namjerava uvesti uslugu hidroavionskog prijevoza. Radi se o projektu ACI Air koji bi trebao zaživjeti u skoroj budućnosti. 

Index je pisao o ovoj temi, a iz ACI-ja su nam poručili kako bi se u prvoj fazi nabavio jedan avion, a u daljnjim fazama projekta još dva. Procjena vrijednosti investicije u slučaju kupnje aviona je 5.5 milijuna eura, od čega bi avioni činili veći dio, a preostali dio odnosi se na ljudske resurse, održavanje i servis aviona, aerodroma na vodi i sl.

Iako avioni nisu kupljeni, kao što i projekt službeno nije zaživio, već su počela zapošljavanja. Kao direktor projekta zaposlen je Zdravko Delić, koji je javnosti poznat kao menadžer European Coastal Airlinesa, tvrtke koja je propala, a također se bavila uslugom prijevoza hidroavionima. 

Kao njegov zamjenik, izvršni direktor odjela ACI Air, zaposlen je nekadašnji HDZ-ov gradonačelnik Korčule Andrija Fabris. Osim njih dvojice zaposlen je i jedan pilot.