Vlada donijela novu odluku o cijenama goriva, Filipović upozorio: ”Ovdje nitko neće proći neokrznut”

Vlada donijela novu odluku o cijenama goriva, Filipović upozorio: ”Ovdje nitko neće proći neokrznut”

Vlada je produžila zamrzavanje cijena osnovnih goriva na benzinskim postajama izvan autocesta za još 14 dana, a fiksirala je i veleprodajne cijene, odlučeno je na jutrošnjoj telefonskoj sjednici Vlade.


Vlada je i dalje odlučila ostaviti na snazi još 14 dana odluku o zamrzavanju cijena goriva, a fiksirala je i veleprodajne cijene.

”Na telefonskoj sjednici donesena je Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana. U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana”, priopćeno je iz Banskih dvora nakon jutrošnje telefonske sjednice Vlade., piše dnevnik.hr

Uz sve poduzete mjere, ističu, ”cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone”.

”Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda. Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana”, zaključuje se u priopćenju.

Prema produženoj Vladinoj odluci, najviše maloprodajne cijene s porezom na dodanu vrijednost na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama određuju se za:

  • motorni benzin – EUROSUPER 95 u iznosu od 13,50 kn/l
  • dizelsko gorivo – EURODIZEL u iznosu od 13,08 kn/l
  • dizelsko gorivo – EURODIZEL BS plavi u iznosu od 9,45 kn/l

Plenković: Živimo u nekoliko paralelnih kriza

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović te premijer Andrej Plenković sudjeluju na konvenciji hrvatskih izvoznika te dodjeli nagrade ”Zlatni ključ” najboljim izvoznicima u 2021. godini u Zagrebu, a nakon koje se očekuju njihove izjave.

U prigodnom obraćanju okupljenima Plenković je podsjetio da Hrvatska ”živi u nekoliko paralelnih kriza; COVID-19, ruska agresija na Ukrajinu, klimatska kriza”.

Sve to utječe na standard građanki i građana te gospodarstvo, kao i na Vladine odluke pa tako i ovu o novoj intervenciji, podsjetio je premijer.

Filipović: Nitko ovdje neće proći neokrznut

”Obranit ćemo i veleprodajnu cijenu kako bi i veliki igrači podnijeli teret”, kazao je ministar dodavši da ”ovdje nitko neće proći neokrznut”.

”U protekla dva tjedna mali distributeri nisu zaradili onoliko koliko su mogli zaraditi”, istaknuo je Filipović i naglasio da je odluka privremenog karaktera.

”U sljedeća dva tjedna INA im neće povećavati cijene. U okviru udruge malih distributera 40 je poslovnih subjekata. Uspješno su poslovali u prošloj godini”, podsjetio je ministar.

”Svi teret ove krize moraju preuzeti na svoja ramena i nadam se da ćemo prebroditi ono što je ispred nas”, dodao je.

”Teško je reći što će biti za dva tjedna, pratimo situaciju i regairat ćemo prema potrebi”, istaknuo je Filipović te opetovao da su vaučeri opcija koja se razmatra za jesen.