Hrebak: Odlazak nije beznačajan, vidimo da će biti izazovno sve što slijedi na jesen…

Hrebak: Odlazak nije beznačajan, vidimo da će biti izazovno sve što slijedi na jesen…

Ministar financija Zdravko Marić podnio je ostavku. Odlazi iz Vlade na vlastiti zahtjev, a o tome je obavijestio premijera Andreja Plenkovića. Novi ministar bit će Marko Primorac, profesor sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Dario Hrebak, saborski zastupnik i predsjednik HSLS-a te član vladajuće koalicijske većine, za HTV je rekao da je o tome saznao jučer iz medija.

– Imat ćemo danas u 12 sati koalicijski sastanak i očekujem da ćemo tada dobiti podrobnije informacije, rekao je. 

– Odlazak nije beznačajan. Radi se o jednom od tri najbolja ministra. Vidimo da će nam biti izazovno sve što slijedi na jesen, ali dobro je što ministar Marić ostavlja dobar resor, stabilne financije i dobrih 6,5 godina iza sebe, istaknuo je. 

Mišel Jakšić, saborski zastupnik SDP-a, rekao je kako ni oni nisu ništa znali o tome, te da “nitko nije očekivao odlazak jednog od najboljih ministara u ovoj vladi Andreja Plenkovića”.

– No prije nego nam Andrej Plenković objasni briselskim birokratskim rječnikom da je sve to normalno i “business as usual”, nije “business as usual”. Država puca po šavovima, imamo ogroman inflatorni pritisak na građane i gospodarstvo. Nitko ne zna što nas čeka na jesen, najave koje vidimo nisu dobre, a jedna od ključnih ljudi ekonomske i financijske politike Vlade RH odlazi iz vlade bez objašnjenja. To samo govori da ovo nije normalna i uobičajena situacija, istaknuo je. 

Kad je riječ o novom ministru Marku Primorcu, Hrebak je rekao da ima njihovu potporu, ako će nastaviti raditi kao ministar Marić. 

Istaknuo je da nije zabrinut zbog cijele situacije, ali da nije ni zadovoljan.

– Marić je bio dobar ministar, ali svakoga se može zamijeniti. Mi počnemo hvaliti čovjeka tek kad ode, a do tada mu otežamo da mu bude sve najgore. Sad se vidi da je ministar Marić radio odličan posao i nadam se da će i novi ministar to nastaviti. Vidio sam da ima dobre reference, a na njemu je da u sljedeća tri mjeseca, dok je koliko-toliko stabilna pripremi ministarstvo za sve ono što nas čeka na jesen, rekao je Hrebak. 

Jakšić je dodao kako će od novom ministra tražiti odgovore na pitanja – “koje su to porezne politike za koje će se zalagati, hoće li prestati kasapiti rad i ići na ruku kapitalu, te hoćemo li stalno na ruku ići stranom kapitalu”.