Plenkovićeva presica: ‘Marić je zamolio da napusti Vladu. Ja sam rekao ‘dobro‘‘

Plenkovićeva presica: ‘Marić je zamolio da napusti Vladu. Ja sam rekao ‘dobro‘‘

Vlada je potvrdila da potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić odlazi iz Banskih dvora

Premijer Plenković rekao je u izjavi za medije nakon sastanka vladajuće koalicije da su Marić i on o ostavci razgovarali zadnjih nekoliko tjedana.

– Ja sam rekao – dobro, ako je došlo vrijeme da kažeš hvala, s obzirom na sve što je on dao ovoj Vladi, dao je veliki doprinos nizu reformi koje smo provodili, sada zaokružujemo ogroman projekt hrvatskoga članstva u europodručju – ja sam rekao da razumijem, rekao je Plenković.

Dodao je da će Marić u svojim izjavama od sutra objasniti sve svoje razloge radi čega to radi.

– Mislim da smo odlično surađivali, zajednički održali stabilnost, poručio je Plenković.

– Ostvarili smo skupa niz velikih pomaka, dodao je.

Novi ministar ima koronavirus

O svojem odlasku Marić je Plenkovića obavijestio prije nekoliko tjedana, ali ne i gdje će nakon ostavke. O razlozima za nju i budućim planovima Marić bi napokon više trebao reći sutra nakon redovite tjedne sjednice Vlade.

Marić idući tjedan ide na ECOFIN, gdje će potpisati formalnu odluku o ulasku o eurozonu te će u četvrtak biti razriješen na sjednici Vlade.

Njegov nasljednik Marko Primorac javio se na sastanak parlamentarne većine videovezom jer je u izolaciji zbog koronavirusa.

Arbitraža

Osvrnuo se premijer i na posljednju odluku oko MOL-a pa podsjetio da je to naslijeđeni problem. “U tom pitanju smo mi držali jedinu moguću liniju, a to je da smo započete postupke nastavili, nastojali smo argumentirati hrvatska stajališta”, rekao je. “Ovo smo saznali kasno navečer. Od ukupnog zahtjeva MOL-a od 1.1 milijarde dolara. Arbitražni sud im je dodijelio 184 milijuna dolara, prihvatili su tek manji iznos zahtjeva”, dodaje.