Tramišak angažirala nepoznatu tvrtku novog ministra financija bez natječaja…

Tramišak angažirala nepoznatu tvrtku novog ministra financija bez natječaja…

Novi ministar financija Marko Primorac, rođen 1984. godine, od 2007. godine zaposlen je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Naime, Primorac je odmah nakon što je diplomirao na tom fakultetu ondje dobio i posao. Primorac je od tada pa do danas obnašao niz javnih dužnosti, i to od savjetnika sada već bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović do sudjelovanja u nekoliko vladinih radnih tijela te sjedanja u nadzornim odborima HEP-a i Hrvatske radiotelevizije, piše Index.

Tvrtka bez zaposlenika i službene stranice odmah radila za državu

Jedini njegov izlet u realni sektor, ako ne računamo posao kod njegovog oca u računovodstvenom servisu za vrijeme studiranja, zbio se prije dvije godine kada je osnovao obrt Economica, koji se bavio istraživanjem tržišta i ispitivanjem javnog mnijenja, pa godinu kasnije tvrtku Economica Consulting.

Već u prvoj godini, dakle 2021. godine, ta tvrtka bez službene stranice i zaposlenika imala je prihod od 577.800 kuna, a dobit je, nakon oporezivanja, iznosila visokih 428.700 kuna. Tvrtka je tako u prvoj godini imala 75-postotnu neto profitnu maržu.

Isto tako, unatoč činjenici da je do informacija o tvrtki bilo teško doći, za njih su čuli u Ministarstvu regionalnog razvoja te su im iz državne riznice platili 62.500 kuna. Taj novac im je isplaćen “za intelektualne i osobne usluge” i to u dijelu “razvoja potpomognutih područja”.

Što je ta tada nepoznata tvrtka bez zaposlenika točno radila za Ministarstvo nismo uspjeli doznati, a iz Ministarstva Indexu danas nisu htjeli reći kako su se uopće odlučili za tu tvrtku budućeg ministra i je li bilo natječaja.

No krenimo redom.

S faksa odmah na posao

U službenoj biografiji novog ministra Primorca stoji kako je gimnaziju u Zagrebu završio 2003. godine te je domah upisao Ekonomski fakultet u Zagrebu. Na fakultetu je diplomirao 2007. godine, i to s nekoliko nagrada i stipendija te je ondje odmah dobio posao.

Primorac navodi da je osnivač studentske udruge Financijski klub. Riječ je o udruzi koja je aktivna i danas, a “djeluje na području financija” te “okuplja najbolje zagrebačke studente s ciljem edukacije i profesionalnog napretka”. Na službenim stranicama Financijskog kluba stoji da je osnovan 2005. godine, ne navodeći imena osnivača.

Stoji da su klub izgradili “izuzetni pojedinci koji su doprinijeli njegovoj vrijednosti kao i partneri Kluba koji su tu vrijednost prepoznali”.

Primorac je 2009. godine završio poslijediplomski specijalistički studij “Upravljanje financijskim institucijama” obranivši rad “Analiza kreditne sposobnosti lokalnih jedinica u Republici Hrvatskoj”. Četiri godine kasnije Primorac je obranio doktorsku disertaciju “Fiskalna decentralizacija i ublažavanje lokalnih nejednakosti u zemljama Europske unije i Republici Hrvatskoj”.

Od 2016. godine nadzorni odbori, radne skupine i savjetovanja

Izleti prema prihvaćanju javnih dužnosti počinju krajem 2016. godine kada Primorac postaje član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, pa je od 2017. do 2018. bio je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske elektroprivrede d.d., a od 2018. je zamjenik predsjednika Revizijskog odbora Hrvatske lutrije d.o.o. Od 2018. do 2020. godine obnašao je dužnost savjetnika predsjednice Republike Hrvatske za gospodarstvo.

Slučajno ili ne, uzlet Marka Primorca prema vanjskim, dobro plaćenim funkcijama, poklopio se i s poslovnim uspjehom njegove supruge Iskre, inače ambiciozne članice HDZ-a. Naime, ona je javnosti poznata kao ravnateljica REGOS-a, i to u dva mandata od 2017. godine, te kao predsjednica Upravnog vijeća KBC-a Zagreb od 2020. godine.

Posljednje imenovanje budućeg ministra financija bilo je ono za zamjenika predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije 2021. godine te za predsjednika Revizijskog odbora. Od 2021. godine je i vanjski član Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora. Za njegovo ime vezano je preko stotinu znanstvenih radova.

Službena biografija navodi da je konzultant i vanjski suradnik Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Većina kritika vezanih za Primorca odnose se na činjenicu da dobivamo ministra financija koji nema previše doticaja s realnim sektorom.

No taj dio biografije pokušao je popuniti posljednje dvije godine.

Kako je itko doznao za Primorčevu tvrtku?

Naime, kako su na Indexu napisali u uvodu, prvo je 2020. godine osnovao obrt Economica, a godinu kasnije i tvrtku Economica Consulting. I obrt i tvrtka registrirani su u stanu na Maksimirskoj cesti u Zagrebu. Tvrtka Economica Consulting je osnovana kao d.o.o. za savjetovanje. Nema ni jednog zaposlenog, a prihod joj je prošle godine, odnosno prve godine poslovanja iznosio 577.800 kuna.

U prvoj godini ostvarena je i dobit od 476.300 kuna koja je nakon plaćenog poreza iznosila 428.700 kuna. Nismo uspjeli naći službene stranice tvrtke niti nešto što bi upućivalo na reklamu ili kontakt prema toj tvrtki.

Visoki prihodi i dobit

Unatoč toj činjenici, za tu su tvrtku čuli u Ministarstvu regionalnog razvoja te je angažirali za savjetovanje u dijelu “razvoja potpomognutih područja”. Detalje tog angažmana, za koji je plaćeno 62.500 kuna, danas Indexu iz tog Ministarstva nitko nije htio pojasniti.

Ministar financija trebao bi prije svega objasniti kako je moguće da je tek osnovana tvrtka, bez zaposlenih, u prvoj godini imala toliko visoku dobit.

Kupili tisuću kvadrata građevinskog zemljišta u Odri za 70 tisuća eura. Nisu dizali kredit

Zahvaljujući dobro plaćenim poslovima na Ekonomskom fakultetu, gdje budući ministar financija ima plaću od 16.941,49 kuna, te u REGOS-u gdje njegova supruga Iskra kao ravnateljica ima plaću od 12.400 kuna, kao i dodatnim prihodima od niza nadzornih i savjetodavnih funkcija koji iznose i više od pola milijuna kuna godišnje, Primorci su za hrvatske prilike imućna obitelj čija štednja iznosi milijun kuna.

Unatoč tome, službena adresa im je i dalje u domu roditelja budućeg ministra financija u zagrebačkoj Odri. Od imovine posjeduju stan u Maksimirskoj cesti od 60 kvadrata koji je kupljen kreditom 2008. godine, a trenutna kamatna stopa iznosi svega 1.13 posto.

Krajem prošle godine u Odri su kupili građevinsko zemljište od 1048 kvadrata. Parcela se naslanja na imanje majke i oca budućeg ministra financija. Kako su s Indexa istražili, to je zemljište u Odri kupio po cijeni od 70 tisuća eura, i to u gotovini. Nije podizao kredit.

Poslovni uzlet roditelja budućeg ministra u 2021. godini

Iskra i Marko Primorac prijavljeni su u Odri na adresi kuće koja pripada njegovim roditeljima Zdravku i Jasminki. Roditelji budućeg ministra vlasnici su računovodstvenog i knjigovodstvenog servisa Primorac i partneri te su registrirani za porezno savjetovanje, i to još od 1990. godine.

Kako je vidljivo u poslovnom registru, tvrtka već godinama djeluje s dobitkom. Od 2017. do 2020. godine tvrtka je imala dobit između 57.900 kuna i 81.700 kuna, no pravi uzlet doživjela je 2021. godine, kada je imala dobit od 1.024.700 kuna. Prema istoj poslovnoj bazi podataka, zapošljava pet ljudi i prosječna neto plaća im iznosi 5442 kune.

Stigao odgovor iz ministarstva; Primorac za ministarstva ocjenjivao kvalitetu programa na potresu stradaloj Banovini

Nakon što su na Indexu objavili članak, stigao im je odgovor Ministarstva regionalnog razvitka u kojem stoji da je ugovor s tvrtkom budućeg ministra financija potpisan 26. listopada 2021.

“Tvrtka Economica Consulting d.o.o. obvezala se izraditi recenziju Nacrta prijedloga Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom”, stoji u odgovoru.

Primorac se obvezao napraviti ocjenu kvalitete analitičkih komponenti (s naglaskom na metodološku ispravnost, relevantnost obuhvata i jasnoću nalaza), ocjenu kvalitete prijedloga smjernica i posebnih ciljeva za društveno-gospodarsku revitalizaciju i jačanje konkurentnosti (s naglaskom na relevantnost i očekivanu djelotvornost predloženih mjera i aktivnosti te internu konzistentnost), ocjenu predloženog modela praćenja i vrednovanja provedbe programa te sve ostale aspekte programa koji su ocijenjeni kao relevantni za njegovu ukupnu kvalitetu.

Uzeli ga zbog referenci i iskustva

Iz ministarstva su potvrdili da nije bilo natječaja te je postupak nabave proveden sukladno Pravilniku o nabavi roba i usluga male vrijednosti koji omogućava da se kod ugovora čija je vrijednost niža od 70.000,00 kuna ide sa zahtjevom za nabavu prema jednom ponuditelju.

“Za strateške dokumente poput ovoga predviđena je ex ante evaluacija te je sukladno tome proveden postupak nabave. ECONOMICA CONSULTING d.o.o. je izabrana zbog stručnih referenci i iskustva ponuditelja posebice iskustva u radovima procjene fiskalnih učinaka, politika i propisa, kao člana stručne radne skupine za izradu Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. i savjetnika za gospodarstvo”, stoji na kraju odgovora.

Napomenimo još jednom. Tvrtka je bila tek osnovana, piše Index.