Župan Danijel Marušić jučer je u Slunju sudjelovao na sastanku Vlade Republike Hrvatske sa županima…

Župan Danijel Marušić jučer je u Slunju sudjelovao na sastanku Vlade Republike Hrvatske sa županima…

Župan Danijel Marušić jučer je u Slunju sudjelovao na sastanku Vlade Republike Hrvatske sa županima, predstavnicima Udruga gradova u RH i Hrvatske zajednica općina. Na jučerašnjem sastanku razgovaralo se o tri teme od posebnoga interesa. U tom je kontekstu ministrica Nataša Tramišak izvijestila o završnim pripremama za potpisivanje partnerskoga sporazuma s Europskom komisijom o strukturi i prioritetima novog Višegodišnjeg financijskog okvira za Hrvatsku, dok je ministar Davor Filipović govorio o energetskoj situaciji i svemu onome je Vlada s paketom iz travnja učinila kako bi ublažila udar rast cijena energenata na hrvatske građane i gospodarstvo. Ministrica Marija Vučković posebno je govorila o programima koji se odnose na poljoprivredu u kontekstu rasta cijena hrane, kao i o aktivnostima koji se tiču potpora u ribarstvu.

U otvorenoj raspravi razgovaralo se i o eurozoni, Schengenu i jačanju Hrvatske međunarodne reputacije. Premijer Plenković kazao je da se nalazimo u vremenu preklapajućih kriza – pandemije COVID-a koja još traje i posljedica brutalne agresije na Ukrajinu, koja se reflektira u ekonomskom, financijskom, energetskom, prehrambenom smislu na cijelu Europu, a i cijeli svijet. Razgovaralo se i o tome kako da zajedničkim naporima, utječe na daljnje ublažavanje rasta cijena energenata jer će to biti presudno u ovoj krizi koja utječe na sve.

Odgovrajaući na pitanja novinara da li je pronađeno neko rješenje za rast cijena struje, odnosno hoće li Vlada pomoći županijama u podmirivanju tih troškova, premijer Plenković je kazao: “Rast cijena struje nije horizontalan, on varira ovisno o sklopljenom ugovoru i zato taj problem nije tako snažno izražen jer neki i dalje imaju iste cijene. No problem je u tome što je rast cijena struje enorman. Kilovatsat je sedam puta skuplji nego lani, ne može to sve apsorbirati HEP. Mi ćemo zajedno sa županijama gledati kako pronaći modalitete i mjere da sve funkcionira, a pogotovo institucije kao što su škole, fakulteti, vrtići, sami gradovi i općine. Na tome rade ministar gospodarstva i drugi resori”,-kazao je premijer Plenković.