Primorac o mjerama: Nećemo sve ispucati odjednom, bit ćemo oprezni na obaraču

Primorac o mjerama: Nećemo sve ispucati odjednom, bit ćemo oprezni na obaraču

Nakon što je objavljeno da je agencija Moody’s podigla rejting Hrvatske za dvije razine, na ‘Baa2’, uvrstivši ga u investicijsku kategoriju, uz stabilne izglede, zbog formalnog završetka postupka ulaska u eurozonu, iz Vlade su najavili press konferenciju novog ministra financija Marka Primorca.

Primorac je na početku rekao da je povećanje rejtinga pozitivna vijest.

“Možemo reći da su kreditne agencije prepoznale pozitivna kretanja, dominantno ulaskom u eurozonu. Na taj način će doći do eliminacije tečajnog rizika. Isto tako, u ocjeni ističu i pozitivne učinke stabilnost instititucija i političku stabilnost. Kao negativni učinci ističu se rat u Ukrajini, ali je pozitivno iskorištavanje sredstava EU-a te provedba reformi iz NPOO-a i tu ne očekujemo poteškoće. Mi smo ispunjavali do sada sve ciljeve koji su postavljeni, a iz EK-a smo dobili pohvalu za provedbu programa”, rekao je Primorac., piše N1

“Po rejtinzima Fitcha i S&P-a sedam zemalja EU-a ima niži kreditni rejting od Hrvatske – Italija, Portugal, Grčka, Cipar, Rumunjska, Bugarska i Mađarska. Tako da doista svjedočimo lijepim vijestima. One će se svakako odraziti i na troškove zaduživanja država”, dodao je.

Novinari su ministra pitali o mjerama pomoći građanima. Primorac je rekao da se pripremaju paketi potpora za najugroženije građane, ali i gospodarstvenicima.

“Taj fiskalni prostor koji postoji nećemo sigurno ispucati. Bit ćemo oprezni na obaraču, s obzirom na najave, odnosno mogućnosti produbljivanja, usporavanja prije svega gospodarskog rasta, a onda možda i prelijevanja krize koju već svi spominju. Moramo ostaviti fiskalni prostor i za daljnje mjere. Nećemo sigurno sve ispucati odjednom, kako bismo se borili s prvim znakovima nekakvih poteškoća u smislu standarda građana, nego ćemo sigurno ostaviti nešto prostora za eventualne teže posljedice do kojih, nadamo se, neće doći”, rekao je Primorac te dodao da će se sve prezentirati javnosti na vrijeme.

Uskoro više…