Značajan uspjeh hrvatskih liječnika: Pacijentu transplantirali čak tri organa…

Značajan uspjeh hrvatskih liječnika: Pacijentu transplantirali čak tri organa…

KB Merkur prvom u Hrvatskoj višestrukom transplantacijom jetre, gušterače i tankog crijeva svrstava se u sam svjetski vrh transplantacijske medicine.

Ministar zdravstva Vili Beroš oglasio se nakon što se KB Merkur prvom u Hrvatskoj višestrukom transplantacijom jetre, gušterače i tankog crijeva svrstao u sam svjetski vrh transplantacijske medicine.

“Čestitam timu Kliničke bolnice Merkur (KB Merkur) koji je iznova pokazao izvrsnost hrvatske medicine prvom u Hrvatskoj višestrukom transplantacijom jetre, gušterače i tankog crijeva.

Osim što su time pacijentu poboljšani ishodi liječenja i kvaliteta življenja, transplantacijski tim KB-a Merkur svrstao se u sam svjetski vrh transplantacijske medicine, što dodatno jača položaj Hrvatske kao najuspješnije članice Eurotransplanta i jedne od vodećih zemalja svijeta u području darivanja i presađivanja organa”, istaknuo je ministar Beroš.

Dodao je kako ovaj značajni uspjeh KB-a Merkur dodatno potiče na nužne reformske iskorake koji će dodatno osnažiti zdravstveni sustav, što KB Merkur, ostale zdravstvene ustanove i, u konačnici, naši pacijenti zaslužuju.

Višestruke operacije

Koliko je važno ovo postignuće KB-a Merkur u kontekstu unaprjeđenja zdravstvene usluge u hrvatskom zdravstvenom sustavu i svjetskih trendova, istaknuo je transplantacijski kirurg navedene bolnice docent Stipislav Jadrijević.

“Multiviscelarna transplantacija solidnih organa, obavljena prije dva dana u KB-u Merkur, izvedena je na pacijentu u terminalnom stadiju jetrene bolesti, a zbog višestrukih operacija tankog crijeva bolovao je i od sindroma kratkog crijeva te je time postao kandidat za transplantaciju jetre, gušterače i tankog crijeva.

Navedeni zahvat predstavlja ne samo novost na području transplantacije u Hrvatskoj već je i rijetkost u ostalim zemljama Europske unije (EU), poglavito u odrasloj populaciji.

Takve operacije se obavljaju svega dva do tri puta godišnje u najsofisticiranijim centrima u EU-u. Drago mi je da ministar Beroš prepoznaje izvrsnost naših djelatnika, ali i postojeće izazove te da je usmjeren prema pozitivnim iskoracima na svim razinama hrvatskog zdravstvenog sustava”, ističe Jadrijević.

“Iako su iza nas i pred nama novi testovi za zdravstveni sustav, svaki uspjeh odražava snagu i potencijale našeg zdravstva te je dodatni pokretač u stvaranju preduvjeta za nužne reformske korake. Uz ostala postignuća, ovim zahvatom KB-a Merkur iznova pokazujemo da, kada ima volje, ima i načina, što je temelj za nužne promjene i na ostalim razinama hrvatskog zdravstva.

Vlada i Ministarstvo zdravstva jasno su opredijeljeni prema zakonskim izmjenama i dodatnom unaprjeđenju zdravstvenog sustava te smo otvoreni za dijalog sa svima koji žele ojačati položaj djelatnika na kadrovskoj, organizacijskog i financijskoj razini s pacijentom u središtu našeg zdravstvenog sustava”, zaključio je Beroš, prenosi dnevnik.hr.