Gradska vlast u Puli puca po šavovima: Dušica Radojčić (Možemo) smijenjena sa mjesta predsjednice Skupštine….

Gradska vlast u Puli puca po šavovima: Dušica Radojčić (Možemo) smijenjena sa mjesta predsjednice Skupštine….

Dušica Radojčić (Možemo!) više nije predsjednica pulskog parlamenta. Tako je upravo odlučila natpolovična većina vijećnika na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća. Ostatak vijećnika, odnosno IDS-ovci, poprilično su očekivano uoči glasanja o razrješenju Radojčić demonstrativno napustili sjednicu u znak neslaganja. Oni su, naime, od samog početka rušenja predsjednice Vijeća izražavali neslaganje s tim činom, uglavnom govoreći kako ne postoje suštinski razlozi za njen opoziv, piše Glas Istre.
Tako se politička konstelacija očekivano preokrenula u korist onih koji već neko vrijeme žele smijeniti Radojčić i aktivno rade na tome. Radi se o vrlo šarolikoj ekipi na čelu s gradonačelnikom Filipom Zoričićem i njegovim vijećnicima, a čine je predstavnik srpske manjine Milan Rašula, HDZ, SDP, te dvije vijećnice koje su dosad bile u koaliciji s IDS-om – Gordana Ferenčić (Zeleni) i Marija Marković Nikolovski, koja je danas istupila iz Istarske stranke umirovljenika.

Na samom početku današnje sjednice predsjednica tog tijela Dušica Radojčić obavijestila je da je Marija Marković Nikolovski dala ostavku u stranci, pa više nije dio koalicije s IDS-om, te kao takva nastavlja dalje raditi u Vijeću kao nezavisna vijećnica. Također, Radojčić je potvrdila i uvrštenje na dnevni red famozne 19. točke dnevnog reda prema kojoj se, nakon što se ona razriješi dužnosti predsjednice, na tu funkciju bira vijećnica Marković Nikolovski.

Podsjetimo, nakon što je vijećnik Rašula skupio dovoljan broj potpisa za razrješenje Radojčić, pa je na adresu Gradskog vijeća stigao prijedlog dopune dnevnog reda današnje sjednice (18. točka), ubrzo je stigao još jedan prijedlog (19. točka) kojeg je potpisalo čak 12 članova vijeća (većina od 22), a čiji je predmet izbor nove predsjednice gradskog Vijeća – Marković Nikolovski. Zanimljivo je podsjetiti da su taj drugi prijedlog prije nekoliko dana potpisale i dvije vijećnice bez kojih ovakav rasplet ne bi bio moguć, a to su dosad neodlučne Ferenčić i Marković Nikolovski, tako da je današnji rasplet situacije bio i očekivan.

Hoće li sadašnja izvršna vlast utjelovljena u gradonačelniku Filipu Zoričiću uspjeti zgotoviti, između ostalog, projekt proširenja nogometnog igrališta za omladinski pogon NK Uljanika planiranog na Valkanama, vidjet ćemo u narednim tjednima ili, pak, mjesecima. Jer, upravo na tom projektu su se, osim na onom oko hotela na Valkanama, uzburkale strasti svih političkih aktera u Puli. Neslužbeno saznajemo, a već smo o tome pisali, da je ta tema bila jedna od glavnih na stolu prilikom nedavnih sastanaka nove grupe koja je srušila Radojčić. Gradonačelnik se sada riješio jedne od glavnih, po njemu, prepreka u daljnjem radu izvršne vlasti, pa je za očekivati ubrzano provođenja projekata i općenito promjena koje je on zamislio.

Povodom smjene Možemo! Pula, odnosno Dušica Radojčić, obratili su se priopćenjem, u kojem su ponovili svoje teze da je rušenje predsjednice Vijeća zapravo stvaranje antireferendumske koalicije kojoj je cilj nastaviti klijentelističku, IDS-ovu politiku pogodovanja privatnim interesima nauštrb javnih.

“Stoga je moja smjena očekivana, jer predstavljam prepreku antireferendumskoj koaliciji koja želi nastaviti klijentelističku prostornu politiku u našem gradu. To je politika pogodovanja privatnom interesu na štetu javnog. Od raspada većine, uz redovno funkcioniranje Vijeća, moj je cilj kao predsjednice bio osigurati da se provede referendum za Lungomare.

Zato smatram da zahtjev za moju smjenu ima dva cilja. Prvi cilj je opstrukcija referenduma. Drugi je cilj dugoročan – nastavak klijentelističke prakse političkog pogodovanja privatnim interesima u prostornom planiranju. Takvu praksu odlučio je nastaviti gradonačelnik Filip Zoričić, uz pulski SDP, pomoć HDZ-a i žetona iz IDS-ova kluba”, poručila je Radojčić.

Tijek događanja na 18. točki dnevnog reda, koja je krenula malo prije ponoć, bio je takav da IDS, koji je u cijeloj ovoj priči podržavao Dušicu Radojčić, nije sudjelovao u raspravi i glasanju oko te točke, već su IDS-ovci napustili sjednicu.

Nakon toga Milan Rašula je objasnio motive za smjenu predsjednice Vijeća, rekavši da nije riječ o politikantstvu, već da je Radojčić kršila poslovnik pa je zato smjenjuju.

“Ovo nije politikanstvo nego volja 10 vijećnika i vijećnica i nadam se da ćemo donijeti kvalitetnu odluku”, rekao je Rašula, referiravši se na činjenicu da je zahtjev za razrješenje potpisalo 10 vijećnika (Zoričićevci 4, SDP 3, HDZ 2 i on). Kako se pokazalo, protiv Radojčić glasale su i Ferenčić i Marković Nikolovski.

Radojčić je u svoju obranu uoči glasanja rekla da su navodni razlozi za smjenu neutemeljeni, a istaknula je i da su smjenu orkestrirali Zoričić i SDP. Potom je pročitala teze iz spomenutog priopćenja.

U raspravu o smjeni prvo se uključio gradonačelnik Zoričić, koji je rekao da je razočaran Dušicom Radojčić, napomenuvši da je očekivao mirno razrješenje.

“Siguran sam da je nakon izgovorenih riječi mnogima i iz platforme neugodno”, rekao je Zoričić, misleći na Možemo.

“Govorite li o privatnom interesu 300 djece kojoj želite onemogućiti nogometni teren? Govorite li o privatnom interesu vas kao iznajmljivačice i vaše kavijar ljevice koja iznajmljuje vile za odmor? U Pulu ste donijeli toliko zle krvi a istovremeno tajno financirali referendumsku inicijativu. Pozivam sve kolege, ako imate išta protiv mene, prijavite me DORH-u. Dok su se skupljali potpisi sakrili ste se u mišju rupu jer ste znali da Puležani i Puležanke nikad ne bi potpisali nešto s vašim potpisom”, rekao je između ostalog Zoričić.

Noel Mirković je reagirao, rekavši da je jako ljut.

“Nitko vas nije ovlastio da kažete da se članovi Možemo srame Dušice Radojčić. Pozivam vas da to povučete”, rekao je Mirković, koji je pozvao Zoričića da kaže tko je to tajno financirao referendumsku inicijativu. Također je rekao da je Zoričić u Vijeću gost.

Zoričić mu je na to odgovorio da koristi grub i agresivan ton.

Zoričićeva vijećnica Ivana Mohorović rekla je da je odustala od svoje rasprave jer, kako je rekla, Dušica Radojčić nije vrijedna reakcije.

Sanja Radolović (SDP) rekla je da joj je drago da je na vidjelo izašla koalicija Možemo – IDS.

“Vi ste kao Možemo nastali financiranjem iz Gradskog proračuna kada ste dali vašem stranačkom kolegi Celakoskom da šetka po Rojcu i skuplja vaše buduće članove. A nas optužujete za koruptivne radnje. Ne znam kako vas nije sram”, rekla je Radolović.

Radojčić joj je replicirala da se radi o vremenu kada Možemo! kao stranka nije postojalo i da je Celakoski u Rojcu dočekan široke ruke kao znalac na području nezavisnih udruga.

Mirković je rekao da ova nova koalicija nije koalicija, već interesna skupina, koju će građani kazniti i pokazati to na referendumu.

“Vi ste ovo napravili zato što morate, i to ćete politički platiti”, rekao je Mirković.

Miha Paus (Možemo) govorio je o kukavičluku Zoričićevaca i SDP-a, a odgovorio mu je Zoričić, koji mu je nekad bio razrednik u Gimnaziji Pula, rekavši da je on njegovo najveće razočarenje.

Paus mu je odgovorio da “nikad neće podrediti interes Pule svojim osobnim interesima”.

Nakon toga prešlo se na glasanje i 12 vijećnika je bilo za smjenu Dušice Radojčić, a četiri možemovca bili su protiv. IDS-ovci su, podsjetimo, napustili sjednicu, piše Glas Istre.