Oluja, akcija svih akcija…

Oluja, akcija svih akcija…

Dan je pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja| Foto: MORH/ T. Brandt

Oluja je bila munjevita, pomno pripremljena operacija koja je dovela do konačnog sloma srpskih pobunjenika. U samo nekoliko dana oslobođeno je više od 10 tisuća četvornih kilometara sjeverne Dalmacije, Like, Banovine i Korduna. U operaciji je sudjelovalo oko 200.000 branitelja. Tijekom akcije stradala su 242 branitelja, dvoje ih je nestalo, a 1.100 ih je ranjeno.

 U Oluji je sudjelovalo oko 200.000 branitelja, poginulo ih je više od 200
FOTO: HRT/HTV
U Oluji je sudjelovalo oko 200.000 branitelja, poginulo ih je više od 200

HV napada iz više pravaca duž 630 kilometara duge bojišnice. Na većini smjerova glavnih napada brzo pucaju srpske crte obrane, pa već drugog dana operacije varaždinske Pume i dalmatinski Pauci pobjednički ulaze u Knin. Vojska nastavlja napade, u drevni kraljevski grad stiže državni vrh.

Hrvatska vojska i policija na svim pravcima ostvaruju pobjede. Oslobođeni su Obrovac i Gračac. Veselje na Banovini, veselje na Kordunu. Oslobođen je i Slunj. Najžešći otpor srpski pobunjenici pružili su kod Petrinje, no pred Gromovima nisu imali šanse. Tigrovi munjevito izbijaju na granicu s BiH i tako spašavaju opkoljeni Bihać od tragedije kakvu je doživjela Srebrenica.

U akciji Oluja oslobođena gotovo petina Hrvatske
Foto: HTV / HRT