Ekipa Zagreba pobijedila na 25. Maratonu lađa na Neretvi

Ekipa Zagreba pobijedila na 25. Maratonu lađa na Neretvi

Na 25. Maratonu lađa na Neretvi, od 30 ekipa lađara iz Hrvatske i inozemstva koji su se natjecali za štit kneza Domagoja u utrci od Metkovića do Ploča, pobijedila je ekipa Zagreba. U cilj je ušla nakon nešto više od 2 sata i osam minuta veslanja. Druga je ekipa Stabline, treća Crni put Metković, piše HRT.

Ivan Obad iz pobjedničke ekipe Zagreba rekao je da kada se uloži toliko vremena i truda te dočeka ovaj trenutak kako je osjeća neopisiv.

– Riječima se to ne može objasniti. Pamtit ću ovo cijeli život. Dosta je bilo naporno, jedva smo došli do kraja, možda izgleda jednostavno, ali je dosta teško, rekao je Obad.

Marin Žderić, kapetan ekipe Stabline, rekao je kako je ekipa Zagreba bila za nijansu bolja.

– Bilo je malo više valova, dodao je.

Snimka cijele utrke 25. Maratona lađa na Neretvi:

Po dolasku u cilj u Pločama na svečanosti pobjedničkoj posadi Zagreba uručene su zlatne medalje, prijelazni pobjednički štit kneza Domagoja težak 37 kilograma i mali štit u trajno vlasništvo, te novčana nagrada. Drugoplasirana Stablina i trećeplasirana posada Crni put Metković dobili su medalje te male štitove u trajno vlasništvo, kao i novčane nagrade.

Tradicionalni Maraton lađa na Neretvi, kojeg 25. put organizira Udruga lađara Neretve počeo je ispod mosta u Metkoviću gdje je plotunom kuburaške skupine označen start 30 posada.

Maraton lađa na Neretvi je amatersko sportsko natjecanje u tradicionalnim autohtonim neretvanskim lađama u kojima lađari preveslaju 22,5 kilometara od Metkovića do cilja u pločanskom zaljevu. Posadu svake lađe čini po 10 veslača, bubnjar i parićar odnosno kormilar. Osim sportsko-natjecateljskog karaktera, Maraton lađa na Neretvi prometnuo se u jednu od najvažnijih turističkih manifestacija u južnom dijelu Hrvatske.

Umjesto predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je pokrovitelj te manifestacije na događaju je kao njegova izaslanica bila savjetnica predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić. Izaslanica premijera bila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Nakon prvih zaveslaja na početku maratona zbog velikih valova potopile su se dvije ekipe, Baćine i Đakova. Ekipa Baćine zabila se u val koju su stvorile ekipe ispred njih.

Ekipa Baćine izvadila je vodu iz lađe i krenula je sportski natrag u utrku. Uskoro je to učinila i ekipa Đakova.

Novinarka HTV-a Ivana Brailo Drnas javila se prije starta maratona iz Metkovića.

Počela je lagana kiša, ali vremenske neprilike nipošto ne smetaju lađarima, rekla je novinarka.

– Danima pratimo prognozu, spremni smo na sve, može biti teško i nama i svim veslačima iako se nadamo najboljem. Bit ćemo mokri ionako, neće nam smetati ni kiša. Pripremamo se oko 10 mjeseci, vrlo nam je važan maraton, kazao je Antonio Mihaljević, kapetan Udruge lađara Stabline.

– Ovo će nam biti 18 nastup za Udrugu lađara Sisak, nismo se jako pripremali, koliko su nam dopuštali obaveze, imali smo suhe treninge, sada smo došli pobijediti, poručio je Ivan Heski, Udruga lađara Sisak.

U 15 sati je održano izvlačenje kako bi ekipe saznale koja lađa će im biti dodijeljena. Start utrke je u 17 sati u Metkoviću ispod mosta, nakon čega slijedi 22,5 km veslanja do cilja u Pločama. Ono što je zanimljivo svake godine jest količina navijača koja duž cijele rute prati lađare i svako mjesto naravno navija za svoju ekipu. Rogotin, Komin, Opuzen. Prve ekipe očekuju se u Pločama nakon 19 sati, a cijeli maraton možete pratiti uživo na HTV2, izvijestila je.

– Adrenalin je jako visok. Mislim da ćemo popodne imati jako interesantnu i zanimljivu utrku. Ne znam kako će nas vrijeme poslužiti. Čak bi mogla biti i ona pjesma: “Neka grmi, neka siva, Neretvom se pisma piva”, rekao je predsjednik Udruge lađara Neretve Luka Oršulić, piše HRT.