Svi detalji o dvojnom iskazivanju i odgovor na ključno pitanje: Trgovci smiju zaokružiti cijenu, ali…

Svi detalji o dvojnom iskazivanju i odgovor na ključno pitanje: Trgovci smiju zaokružiti cijenu, ali…

Uskoro počinje obveza dvojnog isticanja cijena prema punom fiksnom tečaju, a one se moraju iskazati uočljivo

Prvi ponedjeljak u rujnu počinje obveza dvojnog iskazivanja cijena u kunama i eurima, a kako bi ta mjera doista i ispunila svoj cilj zaštite i informiranja potrošača svi poslovni subjekti dužni su cijene preračunati isključivo prema punom iznosu fiksnog tečaja konverzije i dvojne cijene iskazati nedvosmisleno, lako uočljivo i čitko. Obveza dvojnog iskazivanja cijena trebala bi biti ključna mjera za sprečavanje neopravdanih povećanja i neispravnog preračunavanja cijena pa kupci nepravilnosti koje uoče mogu prijaviti Državnom inspektoratu, Hrvatskoj narodnoj banci, Hanfi i ostalim nadzornim tijelima. Donosimo stoga detaljan vodič za potrošače sa svim obvezama i iznimkama dvojnog iskazivanja cijena u kunama i eurima koje će trajati od 5. rujna 2022. do 31. prosinca 2023.

Gdje će sve kupci vidjeti dvojne cijene?

– Poslovni subjekt dužan je dvojno iskazati cijenu proizvoda i usluga na prodajnom mjestu, na cjeniku, internetskoj stranici, u ponudi ili ugovoru na trajnom mediju, obavijesti koju šalje potrošačima prije ili tijekom sklapanja ugovora izvan poslovne prostorije i ugovora na daljinu, tijekom oglašavanja u bilo kojem obliku kojim se nudi prodaja proizvoda i usluga, u opomeni s ukupnim iznosom duga. Obveza dvojnog iskazivanja cijena odnosi se i na ponude, predujmove i potrošačke ugovore.

Na koga se ta obveza ne odnosi?

– Dvojno iskazivanje ne obuhvaća trgovačke ugovore, odnosno ponude, predujmove, račune i slične dokumente između poslovnih subjekta, interne račune unutar istog poslovnog subjekta te razne evidencije i izvještaje koje će biti potrebno dostavljati javnim tijelima. Obveza dvojnog iskazivanja odnosi se isključivo na izravan odnos prema potrošačima.

Na kojim prodajnim mjestima neće biti dvojnih cijena?

– Iznimke od obveze dvojnog iskazivanja cijena su: prodaja putem automata, trgovina na malo na štandovima i klupama na tržnicama i ostalim prodajnim mjestima, kiosci, pokretna prodaja, OPG-i, prigodna prodaja na sajmovima i izložbama. Iznimke su dopuštene i trgovcima kojima bi dvojno iskazivanje uzrokovalo nerazmjerne troškove kao što su: totemi benzinskih postaja, fiksni paneli i ostali fiksni stupovi, samoposlužni uređaji za prodaju, kuponi za popuste, uređaji za samoočitavanje cijena u trgovini, igre na sreću, taksimetar, iznos cijene zrakoplovne karte, iznosi cijena na strojevima za vaganje te naljepnice s vaganim barkodom i cijenom.

Je li na etiketi dopušteno isticanje drugih valuta osim kune i eura?

– Dopušteno je isticanje više valuta na etiketi, uz uvjet da obveza iskazivanja cijena u kuni i euru bude zadovoljena tijekom cijelog razdoblja obveze dvojnog iskazivanja, sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje propisanim Zakonom o uvođenju eura.

Moraju li se cijene za jedinicu mjere dvojno iskazivati?

– Trgovci su obvezni dvojno istaknuti cijene i za jedinicu mjere jer je uglavnom riječ o proizvodima koje potrošači najviše i svakodnevno kupuju: hrana, deterdženti, dječje pelene, proizvodi za njegu lica i tijela i sl. Ako primjerice kupujete kavu od 175 grama, cijena tog proizvoda mora biti iskazana u kunama i eurima, uz obvezno navođenje cijene u kunama i eurima za kilogram te kave.

Koje su iznimke za dvojno isticanje cijena za jedinicu mjere?

– Dvojnu cijenu za jedinicu mjere potrošači neće vidjeti za proizvode manje od 50 grama ili 50 mililitara, proizvode koji se prodaju u okviru posebnih oblika prodaje, kao poklon-paketi ili kompleti, poslastice za kućne ljubimce, kolače, alkoholna pića u pakiranjima do 100 mililitara, smrznute deserte do 500 mililitara te voće i povrće koje se prodaje komadno ili u svežnju., piše jutarnji list