Filipović: Znamo da treba pomoći ljudima, intenzivno se radi na tome…

Filipović: Znamo da treba pomoći ljudima, intenzivno se radi na tome…

Vlada je u četvrtak održala prvu sjednicu nakon godišnjih odmora. Nakon sjednice izjavu je dao ministar gospodarstva Davor Filipović.

Ministar Filipović izrazio je sućut povodom smrti novinara Mislava Blage. “Osobno sam, kao i svi članovi Vlade, duboko potresen tužnom vijesti koju smo danas primili, da nas je prerano napustio cijenjeni novinar, gospodin Mislav Bago. Izražavam iskrenu i duboku sućut njegovoj obitelji, svim prijateljima i kolegama. Mislim da će nam jako faliti”, rekao je Filipović.

Najznačajnija današnja odluka Vlade, rekao je Filipović, odnosi se na povećanje kapaciteta LNG-a i izgradnju plinovodne mreže na relaciji Zlobin-Bosiljevo.

“U cilju osiguranja sigurnosti opskrbe plinom RH odlučili smo krenuti s investicijom ukupne vrijednosti od 180 milijuna eura. Jako je važno ići u tom smjeru kako bismo pozicionirali Hrvatsku kao lidera kada govorimo o novoj energetskoj karti Europe. To je nešto na čemu ćemo raditi kontinuirano, nešto što smo danas odlučili krenuti u tom smjeru, startati”, rekao je Filipović.

Komentirao je i ideju o izvlaštenju malih dioničara INA-e.

“Što se tiče cijelog postupka oko preuzimanja INA-e, Vlada je pokrenula reviziju arbitražnog postupka na temelju stručnjaka, DORH-a… Kada se okonča taj postupak onda ćemo donositi daljnje odluke koje se tiču preuzimanja INA-e”, rekao je.

Kako N1 doznaje, danas se u Amsterdamu održava skupština suvlasnika Fortenova grupe. Pavao Vujnovac trebao bi potom postati najveći pojedinačni dioničar Fortenove.

“Kad se detaljno informira, onda ću vam odgovoriti. Cijelo jutro smo bili na sastanku pa ne bih htio dati neke ocjene”, odgovorio je Filipović na pitanje.

Govorio je i o paketu novih mjerama.

“Nećemo dozvoliti niti da vrtići, starački domove, škole, bolnice budu u situaciji da ne mogu plaćati energente. Detaljno ćemo prezentirati mjere kada one budu u potpunosti izbrušene, imamo nekoliko varijanti koje su na stolu. Naši sugrađani, pogotovo najugroženiji, trebaju biti sigurni da će država biti uz njih, da ćemo pomoći. Najavili smo da će paket biti predstavljen najesen, u tom roku će on i biti predstavljen. Svjesni smo situacije, znamo da treba pomoći ljudima, intenzivno se na tome radi, prema tome, svatko tko je ugrožen imat će podršku države”, rekao je Filipović.

“Pokušat ćemo za sve izaći s jednim sveobuhvatnim paketom mjera kako bi se pomoglo našim građanima, ali i gospodarstvu”, kazao je Filipović., piše N1