Mega afera trese Inu – kompanija oštećena za šokantan iznos: “Ovo bi mogla biti rekordna zapljena novca u povijesti Hrvatske”

Mega afera trese Inu – kompanija oštećena za šokantan iznos: “Ovo bi mogla biti rekordna zapljena novca u povijesti Hrvatske”

U tijeku je velika akcija USKOK-a i policije. Više osoba je uhićeno, i to zbog sumnje u zlouporabu i pranje novca na štetu Ine u trgovini plinom. Među privedenima su direktor sektora prirodnog plina u Ini Damir Škugor i njegov otac.


Uhićeni su i vlasnici tvrtke “OMS Upravljanje” Goran Husić i Josip Šurjak – koji je inače na čelu Hrvatske odvjetničke komore. Među uhićenima je i predsjednica Uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije – Marija Ratkić. Tereti ih se da su mešetarili s cijenama energenata na način da su plin kupovali po niskim cijenama od Ine, a kasnije bi sve prodavali po višestruko većoj cijeni nekoj stranoj tvrtki. Novac su uplaćivali na račun člana obitelji jednog od osumnjičenih što je upalilo alarm kod Ureda za sprječavanje pranja novca i Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave, koji su sve prijavili USKOKU., doznaje dnevnik.hr

“Prve informacije govore da je petero uhićenih oštetilo Inu za više od milijardu kuna”, izvijestio je Mikić koji doznaje i kako je Porezna uprava blokirala više od 800 milijuna kuna na raznim bankovnim računima i raznim udjelima u investicijskim fondovima svih uhićenih.

 “Ako se sve pokaže istinitim, bit će ovo rekordna zapljena novca u povijesti Hrvatske”, kazao je reporter te dodao kako je za sad teško govoriti o finalnoj svoti novca koja je otuđena jer su su istražitelji još na terenu. S druge strane prvi uhićeni u ovoj akciji već su počeli pristizati na USKOK.

Stigla je direktorica Uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije, stigao je i najbogatiji umirovljenik zbog kojeg je cijela ekipa i pala, a netom prije uključivanja Mikića u Dnevnik stigao je i suvlasnik tvrtke preko koje se izvlačio novac.

Stigao smiren i s osmijehom…

“Čovjek je došao potpuno smiren sa smiješkom na licu”, kazao je Mikić.

“Po prvi puta u hrvatskoj povijesti je u nekoj policijiskoj akciji uhićen predsjednik odvjetničke komore”, kazao je Mikić te dodao kako je s obzirom na to danas na teren izašao i sudac istrage županijskog suda u Zagrebu kako ne bi došlo do inkriminacije ostalih slučajeva koje vodi predsjednik komore.

Ina se oglasila šturim priopćenjem, a ništa rječitiji nisu bili ni u Vladi. Kažu kako čekaju da se o cijelom slučaju oglasi USKOK i Državno odvjetništvo.

Resorni ministar Filipović u ponedjeljek će se sastati s Nadzornim odborom Ine i vidjeti kako je došlo do ovog propusta”, izvijestio je reproter te podsjetio kako se ova priča rasplela nakon što je Porezna uprava primijetila da je otac jednog osumnjičenog primao veliku svotu novca na svoj račun.

Ako se brojka od 800 milijuna kuna pokaže točna, pitanje je kako to da nitko ni u jednom odjelu Ine nije primijetio da nedostaje toliko novca.

Danas će biti ispitana tri uhićenika, a sutra bi trebali biti ispitani direktor Ine i predsjednik odvjetničke komore. Nakon što svi budu ispitani, ide odluka o određivanju istražnog zatvora, te se očekuje kako bi se već sutra neki mogli naći pred sucem istrage, zaključio je Mikić.

 Reakcija Hrvatske odvjetničke komore

Priopćenjem se pak oglasila Hrvatska odvjetnička komora. “Hrvatska odvjetnička komora u subotu je obavještena da je među uhićenima u akciji koju su proveli policija i USKOK, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak. Hrvatska odvjetnička komora za sada nema dovoljno informacija da bi mogla komentirati ovaj događaj. Hrvatska odvjetnička komora nastavit će sa svojim redovnim aktivnostima, a javnost će naknadno biti obaviještena o daljnjim koracima”, piše u odgovoru.