Raste interes za cijepljenje u Hrvatskoj, sve više građana sada želi i četvrtu dozu. Donosimo brojke

Raste interes za cijepljenje u Hrvatskoj, sve više građana sada želi i četvrtu dozu. Donosimo brojke

Krajem kolovoza interes za cijepljenje u Hrvatskoj ponovno je narastao. Porast je zasad umjeren, a veći skok očekuje se uskoro, jer će povratak građana s godišnjih odmora i početak školske godine koincidirati s dolaskom cjepiva prilagođenog novim varijantama koronavirusa

Tragična smrt novinara Vladimira Matijanića učvrstila je, izgleda, spoznaju građana da ne mogu u svakom trenutku računati na odgovarajuću medicinsku pomoć pa je na izmaku ljetne sezone intenziviran odlazak na cijepne punktove.

Jučer su u Hrvatskoj cijepljene 574 osobe, s time da je svoje prvo cjepivo primilo 49, drugo 52, a treću i četvrtu dozu čak 473 ljudi. Tjedan ranije, 22. kolovoza, ukupno su cijepljene 493 osobe (47:41:405) dok se 16. kolovoza, dan nakon praznika u ponedjeljak, cijepilo svega 220 ljudi (59:46:115).

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) kažu za tportal da se u posljednjih 30 dana dnevno cijepilo od oko 200 do oko 500 ljudi, uz iznimke vikendima i praznicima, kada ih se cijepilo značajno manje (0-27). Smanjen broj cijepljenih osoba u prvom dijelu kolovoza posljedica je i godišnjih odmora, a slični podaci o broju cijepljenih registrirani su i u ostalim ljetnim mjesecima te u svibnju.

Prema podacima iz posljednjeg izvještaja o cjepivu, ukupno je utrošeno 5.270.977 doza cjepiva. Prvom dozom cijepljeno je 2.317.337 ljudi, a među njima je i 2.247.451 kompletno cijepljena osoba (dvije doze ili jedna doza jednodoznog cjepiva). U odnosu na posljednji popis stanovništva, 59,59 posto ukupnog stanovništva cijepljeno je prvom dozom cjepiva, a među njima je završeno cijepljenje za 57,80 posto ukupnog stanovništva, odnosno 68,84 posto odraslog stanovništva.

Dodatnom dozom – docjepna i treća doza za imunokompromitirane – cijepljeno je 910.295 osoba, a od toga 3369 osoba drugom docjepnom (tzv. četvrtom) dozom, navode iz HZJZ-a, uz napomenu da podatak o broju cijepljenih četvrtom dozom odgovara stanju 23. kolovoza. Novi podaci su u pripremi.

Također, navode da adaptirano/varijantno cjepivo, prilagođeno dominantnim varijantama omikrona BA.4 i BA.5, očekuju u rujnu, a najava je da bi prve doze mogle stići već idući tjedan….. , piše tportal