Nove Putinove prijetnje prekidom isporuke plina, našao je i razlog…

Nove Putinove prijetnje prekidom isporuke plina, našao je i razlog…

Rusija će prestati isporučivati naftu i plin zapadnim zemljama ako one uvedu ograničenja na cijene ruskih energenata, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Vladimir Putin je istaknuo da će Rusija prestati isporučivati naftu i plin ako im se nametnu ograničenja cijena.

Poručio je to u govoru na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku u kojem je također istaknuo da Rusi ništa nisu izgubili invazijom na Ukrajinu, prenosi CNN.

Uskoro opširnije…

Na gospodarskom forumu u Vladivostoku na ruskom Dalekom istoku Putin je rekao da žitarice, koje se izvoze prema sporazumu potpisanom uz posredništvo Turske i UN-a, ne stižu do najsiromašnijih zemalja što je pravi cilj tog ugovora. “Međunarodna zajednica sramotno izigrava naše partnere u Africi i drugim državama kojim je nasušno potrebna hrana. To je prevara”, rekao je.

U dosad najoštrijem komentaru na Sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine Putin je upozorio na globalnu krizu hrane ako se to pitanje ne riješi te je najavio da će kontaktirati turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kako bi dogovorili na koji način popraviti sporazum i ograničiti broj država koje mogu primiti te žitarice.

Ne imenujući izvore Putin je rekao da su samo dva od 87 brodova sa žitaricama stigla do siromašnih zemalja i optužio je Zapad za kolonijalno ponašanje. “Tako to ide – nekadašnji kolonizatori i danas se ponašaju kolonizatorski”, rekao je o europskim zemljama. “Gotovo sve žitarice izvezene iz Ukrajine ne idu najsiromašnijim zemljama u razvoju već državama Europske unije”, rekao je Putin.

Rusija će nastaviti provoditi sporazum u nadi da će se zacrtani ciljevi ostvariti, rekao je Putin i požalio se da se ne poštuju odredbe o ublažavanju sankcija na izvoz ruskih žitarica i umjetnog gnojiva.

“Pametne sankcije” još otežavaju rusku trgovinu, rekao je predsjednik Rusije koja je najveći u svijetu proizvođač umjetnih gnojiva. “Nema izravnih sankcija protiv tih proizvoda, no postoje ograničenja u logistici, plaćanju, osiguranju. Mnoga od tih ograničenja nisu uklonjena”, rekao je….., prenosi N1