UŽIVO Plenković: ”Vladin paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu ima tri ključna elementa”

UŽIVO Plenković: ”Vladin paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu ima tri ključna elementa”

Dugo čekani paket mjera za ublažavanje udara rasta cijena energenata Vlada predstavlja na redovnoj tjednoj sjednici u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.


Premijer Andrej Plenković predstavlja paket mjera za ublažavanje udara rasta cijena na redovnoj sjednici Vlade.

”Sjednica Vlade je posvećene jesenskom paketu mjera Vlade, koja ga je prirpemala sa ciljem zaštite građan i gospodarstva, ponovno idemo snažnom intervencijom na dobrobit građana i gospodarstva”, poručio je Plenković.

”Nalazimo se u vremenu velikih globalnih poremećaja”, istaknuo je te podsjetio na razloge situaciji u kojoj se nalai ne samo Hrvatska, nego i cijeli svijet, a apostrofirao je rat u Ukrajini i klimatsku krizu te nastavak pandemije koronavirusa.

Sjednica VladeCijene energenataFoto: Vlada RH

Podsjetio je i da je Vlada već ranije intervenirala kada je riječ o cijenama plina i goriva.

Sjednica VladeCijeneFoto: Vlada RH

Tri su elementa Vladina paketa: ”Snažan, pravedan i sveobuhvatan”, poručio je premijer i naglasio: ”Mora očuvati standard građana, održati funkcioniranje institucija i da zadržimo snažan rast gospodarstva”.

“Važno je da rast na razini cijele godine bude iznad predviđanja i očekivanja. Pravednost je bitna jer je usmjeren najviše na one koje pogađa rast cijena i kojima je pomoć najpotrebnija. Mi ovdje redistribuiramo ovo što nam je na raspolaganju. Ovo je kriza bez presedana. Paket je sveobuhvatan jer nikoga ne ostavlja sa strane”, rekao je Plenković.

Sjednica VladeStrujaFoto: Vlada RH

Prva među mjerama je ograničenje cijene struje.

”Također, odlučili smo napraviti rekategorizaciju. Niz subjekata ne možemo tretirati kao da su gospodarski subjekti”, istaknuo je premijer i pobrojao kao primjere vrtiće, škole, udruge, bolnice… ”Njima smo osigurali jeftiniju cijenu električne energije”.

Prvih 20 točaka dnevnog reda tiču se provedbe tih mjera, a među njima su, uz ostalo, uredba o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, odluka o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda te zaključak u vezi s izmjenom Pravilnika o porezu na dohodak radi povećanja iznosa neoporezivih primitaka.

Prema ranijim informacijama iz raznih službenih i neslužbenih izvora čini se da će određenoj kategoriji nužnih namirnica biti ograničena cijena kako bi se zaštitilo građane, a navodno je riječ o cijenama mlijeka, šećera, ulja i mljevenog mesa.

No, očekuje se zamrzavanje cijena i drugih artikala, a paket mjera trebao bi, kako se nagađa već danima, biti težak oko šest milijardi kuna.

Uz linearne mjere za sva kućanstva, posebno se kani pomoći najugroženijim građanima, a vodit će se računa i o gospodarstvu, o cijenama struje i plina, o čemu je ranije okvirno već govorio i Plenković.

Struja više neće biti u kategoriji gospodarstva, a javne ustanove imat će poseban režim cijena.

Premda će detalji mjera službeno biti predstavljeni danas, kritika ne nedostaje, a uglavnom je riječ o tome da Vlada opet kasni, kao i da je upitno koliko će bez povećanja plaća građanima biti lakše izaći na kraj s ionako visokim troškovima života i bez inflacije i energetske krize., PRENOSI DNEVNIK.HR