Koliko su cijene koje je Vlada odredila realne?

Koliko su cijene koje je Vlada odredila realne?

Neki su trgovci s polica već počeli povlačiti prehrambene proizvode kojima je vlada ograničila cijene. Koliko su cijene koje je Vlada odredila realne? Hoće li trgovci poštivanjem Vladine odluke kršiti zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi? Hoće li od dobavljača tražiti da spuste svoje cijene i koliki je uopće manevarski prostor proizvođača? Hoće li domaći proizvodi završiti u izvozu, a na policama hrvatskih trgovina uvozni proizvodi lošije kvalitete? U emisiji U mreži prvog, na ova pitanja pokušali su odgovoriti predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, dopredsjednik HUP-ove Udruge trgovine predstavnik malih trgovaca Mirko Budimir te državni tajnik ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek.

Budimir je istaknuo da je u tijeku prilagođavanje odredbi.

– Trgovci mijenjaju cijene i to je sad napravljeno. Imamo još malih problema, rekli smo to u priopćenju kao HUP – moramo to još iskomunicirati s ministarstvom. Upravo to radimo. Zakon o nepoštenom natjecanju nije bio dobro iskomuniciran i to je otklonjeno. Prema priopćenju koje smo jučer primili nema straha za trgovce da će biti kažnjavani ako prodaju te proizvode, rekao je.

– Ova mjera ide prije svega ka tome da se ponudi našim potrošačima. Kad govorimo o nepoštenim trgovačkim praksama, što je bila prva nedoumica za trgovce i zbog čega su najavljivali da će povlačiti proizvode s polica, razjašnjeno je da se ovaj slučaj tretira kao iznimka i trgovci koji će prodavati proizvode na koje su cijene ograničene neće se tretirati kao oni koji krše Zakon o nepoštenim trgovačkim praksama, naglasio je Tušek.

Dvije razine problema

Budimir je rekao da će svi trgovci vratiti robu na police. 

– Imamo dvije razine problema, trgovci su spremni i dat će svoj obol ovim mjerama da bi građani to što lakše preboljeli. Marža ograničena na 5 posto je niža od one koja je bila. Drugi problem su postojeće zalihe – naša kratkoročna imovina. Ne samo da ćemo davati obol kroz maržu, nego i kroz imovinu koju ćemo davati ispod cijene. To ćemo morati još s vladom iskomunicirati, rekao je.

Jakopović je kazao da je većina mjera koje je Vlada donijela “za pozdraviti”. 

– No zbog ograničavanje cijena hrane istaknuli smo zabrinutost, posebno zbog sektora koji su nam inače u lošem stanju i koje gubimo. To su prije svega sektor mljekarstva, svinjogojstva, a i sa šećerom ne stojimo baš najbolje, naglasio je.

Vezano za smanjivanje cijene od strane proizvođača, rekao je da je najnovija informacija stigla jučer s istoka Hrvatske o otkupnoj cijeni suncokreta. 

– Dogovorena je otkupna cijena od 4,50 kuna, to je 10 posto, bez obzira na to što je preuzeta već 1.9.2022. Još smo u komunikaciji, ali dolazi do toga, naglasio je.

Izazovna vremena

Tušek je ponovio da se “nalazimo u vrlo izazovnim vremenima za hrvatsko stočarstvo”, no i da je Vlada stala iza stočara.

– Enormno su povećane potpore, investicijski programi kojima su povećani kapaciteti, trenutno su određeni natječaji uz obradi te niz mjera kojima su povećana plaćanja prema poljoprivrednim proizvođačima, naglasio je.

Budimir je istaknuo da su svi trgovci sad u lošoj situaciji.

– Mi imamo ugovore po kojima smo nabavili robu i koje moramo ispoštovati, kao i proizvođači, ne može retroaktivno. Kupili smo po velikim cijenama, a moramo prodavati po jeftinim – to je direktni trošak trgovaca. Veći trgovci imaju veće troškove, više su nabavili, manji manje. Hoće li biti prebacivanja na druge proizvode, još ćemo vidjeti. Svi mi, trgovci i proizvođači, nadamo se da su ovo kratkoročne mjere i da će doći do stabilizacije tržišta, naglasio je.

Jakopović je skrenuo pozornost i na prerađivače, koji su u lancu između proizvođača i trgovaca.

Očekivan kratak učinak mjera

– Želimo izaći u susret potrošačima koji će teško podnijeti ovu krizu. Mjere će se pratiti i u slučaju potrebe će se dodatno intervenirati, rekao je Tušek…., piše HRT