Zbog manjka kuhara zatvoreni restorani u pet zagrebačkih bolnica…

Zbog manjka kuhara zatvoreni restorani u pet zagrebačkih bolnica…

Priprema i prodaja toplih obroka za zaposlenike zagrebačkih bolnica od nedavno je postala luksuz. Kuhari i pomoćno osoblje zbog niskih plaća napuštaju bolnice, a bolnički restorani se zatvaraju.
Restorani su zatvoreni u KBC-u Sestre milosrdnice, Klinici za infektivne bolesti, KB-u Merkur i KB-u Dubrava. Doznaje se u upravi bolnice Sveti Duh da ni tamo također od nedavno ne radi restoran za zaposlenike.
Medijima je proslijeđen dopis KB Sveti Duh zaposlenicima u kojemu stoji da “zbog nedostatka osoblja od 5. rujna do daljnjega, bolnički restoran ne može pripremati i posluživati tople obroke, koje su do sada, uz naplatu, nudili zainteresiranim djelatnicima”.

Obroci za pacijente kao i za dežurno osoblje i dalje će se posluživati prema postojećem rasporedu, stoji u dopisu.
U bolničkim krugovima kažu da je to do sada “skandalozan neviđen slučaj u hrvatskim bolnicama.”
Uprava pak objašnjava da im u Službi bolničke prehrane i dijetetike trenutno nedostaje devet zaposlenika. Od toga su tri radna mjesta upražnjena ove godine. Ostala su nepopunjena već nekoliko godina.
Ističu da “apsolutno ne stoji teza o tome da su kao nova uprava protjerali devet kuharica i kuhara”.

Premale plaće

Zbog premalih plaća djelatnika u bolničkim kuhinjama u zdravstvu već dulje vrijeme, unatoč ponavljanim natječajima, ne uspijevamo popuniti upražnjena radna mjesta u bolničkom restoranu, objašnjavaju iz bolnice.
Uz šest nepopunjenih radnih mjesta, za čije popunjavanje su već više puta bezuspješno provođeni natječaji, tijekom ljeta je otišlo u mirovinu i/ili dulje bolovanje još troje djelatnika, što čini gotovo trećinu djelatnika restorana.
Zbog navedenog manjka djelatnika bili su, kažu, prisiljeni privremeno, do popunjavanja radnih mjesta, obustaviti ponudu toplih obroka za djelatnike, objašnjava Uprava KB Sveti Duh uz napomenu da je slična situacija i u ostalim zagrebačkim bolnicama…., piše portal zdravlje