Novi ekonomski udar Njemačke na Rusiju….

Novi ekonomski udar Njemačke na Rusiju….

Ministarstvo gospodarstva Njemačke objavilo je u petak ujutro da su tvrtke Rosneft Deutschland GmbH i RN Refining & Marketing GmbH praktički privremeno oduzete vlasnicima te stavljene pod skrbništvo njemačkog regulatora za energetiku Bundesnetzagentur (BNA)., prenosi TELEGRAM

To znači da su i udjeli ruskog energetskog diva Rosneft u tri njemačke rafinerije – PCK u Schwedtu, MiRo u Karlsruheu i Bayernoil u bavarskom gradu Vohburgu – od sada pod kontrolom Berlina. Odnosno da je vlada preuzela kontrolu nad trima rafinerijama u vlasništvu ruske naftne kompanije Rosneft.

Ta ruska tvrtka ima u svojim rukama oko 12 posto njemačkih kapaciteta za preradu nafte, što ga čini jednom od najvećih kompanija za preradu nafte u zemlji.

Dokaz tektonskih promjena

Njemačko ministarstvo gospodarstva istodobno je objavilo da se tim odlukama vlada suprotstavlja prijetnjama sigurnosti njemačke opskrbe energijom. Također se napominje da je na taj način osigurava budućnost rafinerije u gradu Schwedtu koja je u vlasništvu Rosnefta.

Takav posve neuobičajen potez njemačke vlade kojim se krše sva međunarodna načela o nepovredivosti vlasništva te funkcioniranja slobodnog tržišta još jednom pokazuje kakve se tektonske promjene događaju u svijetu. Ono što je još jučer bilo nezamislivo, danas postaje normalno. Potez njemačke vlade temelji se na odluci iz travnja kad je preuzela kontrolu nad rusko-njemačkom tvrtkom Gazprom Germanija.

Vlada promijenila zakon

Prije toga u kolovozu, vlada je promijenila zakon o energetici koji joj je omogućio da stavi privremeno pod svoju kontrolu tvrtke s “infrastrukturom ključnom za sigurnost opskrbe Njemačke”. A ako je u nacionalnom interesu, takve se tvrtke mogu oduzeti stranim vlasnicima.

Koliko su Rusi bili duboko vlasnički involvirani u njemačke kompanije pokazuje i to da je mješovita tvrtka Gazprom Germanije bila vlasnica Rehdena, najvećeg njemačkog skladišta plina te kompanije Wingas koja se bavi distribucijom plina i opskrbljuje glavne industrijske potrošače u Njemačkoj.

U međuvremenu vlada u Berlinu morala je spašavati kompaniju Uniper, najvećeg uvoznika ruskog plina u Njemačkoj, koji se zbog sankcija Rusiji našao pred propašću. Najavljeno je da će vlada povećati svoj udio u tvrtki na više od 50 posto.