Maja Đerek podnijela kaznenu prijavu protiv premijera i Vlade: ‘Zaobišli su zakon i interne akte’

Maja Đerek podnijela kaznenu prijavu protiv premijera i Vlade: ‘Zaobišli su zakon i interne akte’

Zbog načina smjene operativnih direktora u Ini prošle godine, Maja Đerek u ime udruge zviždača USKOK-u je predala kaznenu prijavu protiv premijera Andreja Plenkovića i članova Vlade

‘Riječ je o smjeni devet operativnih direktora koje je Vlada dogovorila direktno s MOL-om. To je zoom konferencija na kojoj član Nadzornog odbora Ine i čovjek u visokom menadžmentu MOL-a, gospodin Sabo, govori da su te smjene dogovorene direktno s Vladom RH. Zaobišli su Zakon o trgovačkim društvima i interne akte Ine’, kazala je Đerek za RTL Danas.

Prema Zakonu o trgovačkim društvima i internim aktima Ine postavljanje i smjena operativnih direktora, navodi, isključivo su u nadležnosti Uprave Ine.

‘Gospodin Škugor ne da nije bio među tih 9 direktora nego je napredovao i postao član Nadzornog odbora Plinare Istočne Slavonije. Sigurno će ići i druge kaznene prijave’, kazala je Đerek.

Da cijela uprava treba otići – premijer Andrej Plenković je poručio odmah nakon skandala u Ini.

‘Mi idemo na to da treba odgovarati cijela uprava u potpunosti’, kazao je premijer.

Čula ga je mađarska strana uprave – ali ne i hrvatski članovi. Vjerojatno zbog izdašnih otpremnina na koje bi samostalnim odlaskom – izgubili pravo.

“Nije uobičajeno da u državnim poduzećima gdje političari postavljaju menadžere da oni imaju bilo kakve otpremnine. U slučaju gdje postoji mješovito vlasništvo između privatne korporacije kao što je MOL i Vlade, tu imamo dvojbi na koji način će se rješavati pitanje otpremnine”, kazao je ekonomski analitičar Damir Novotny.

Ukoliko do sastanka Nadzornog odbora sami ne povuku poteze – u srijedu bi hrvatski članovi prema odluci Vlade trebali biti smijenjeni, podsjeća RTL.