Prebeg opisao kako je oslobođen: Nismo znali što se događa, sreli smo neke Saudijce

VJEKOSLAV PREBEG, Hrvat koji se borio za Ukrajinu i koji je zarobljen kod Mariupolja, u razgovoru za Dnevnik HRT-a ispričao je kako je oslobođen iz ruskog zarobljeništva.

“Put je bio težak. Kada su nas odvodili iz donjeckog istražnog zatvora, bili smo vezani, proveli smo od 14 sati do 8 sati u kamionu, bilo je hladno noću. Bili smo umorni. Odveli su nas u zračnu luku Rostov na Donu. Nismo znali što se događa. Susreli smo te neke Saudijce, nismo ni znali jesu li Saudijci, samo smo pretpostavili po odjeći”, rekao je Prebeg.

Prvo je bilo to neko uzbuđenje, konačno se nešto promijenilo”

Podsjetimo, on je danas stigao u Hrvatsku. Oslobođen je uz još devet zatvorenika iz Velike Britanije, SAD-a, Švedske i Maroka. Prije leta za Saudijsku Arabiju, koja je posredovala pri oslobađanju, zarobljenike su u zračnoj luci pregledali liječnici.

“Bila su dva doktora, inicijalni pregled, saturacija, tlak, grlo, poslušali su nam pluća i napisali kratki formular o svakome. Onda su išli provjeriti taj neki avion”, kazao je Prebeg priznavši da su zarobljenici bili uplašeni. Naime, kad su ih vodili prema aerodromu, svi su pretpostavljali da idu prema ukrajinskom teritoriju na razmjenu.

“Kad sam čuo zrakoplov, ja sam rekao: Dečki, mi smo sto posto u Rusiji. Najbliža zračna luka od Donjecka je Rostov na Donu. Prvo je bilo to neko uzbuđenje, konačno se nešto promijenilo, konačno ide prema nečemu i onda kad sam čuo zrakoplov, tko zna gdje sad idemo, što se događa”, kazao je Prebeg.

“Mislim da mi treba da se probudim i shvatim da sam slobodan”

Zahvalio je saudijskom prijestolonasljedniku Muhamedu bin Salmanu koji je posredovao u razmjeni zarobljenika između Rusije i Ukrajine i čijim su privatnim zrakoplovom prevezeni.

“Htio bih također zahvaliti premijeru Plenkoviću na svemu što je činio svih ovih mjeseci za mene. Htio bih zahvaliti ministru vanjskih poslova, htio bih zahvaliti i predsjedniku Zelenskom, koji je u suradnji s našim ministrom i premijerom mnogo toga učinio i doveo do toga da konačno budemo oslobođeni iz zarobljeništva”, rekao je Prebeg. Umoran je. U posljednja 72 sata spavao je uistinu malo.

“Umoran sam, a opet nekako ne mogu spavati. Mislim da mi treba bar 12 sati normalnog sna, da se probudim i da shvatim da se to dogodilo, da sam slobodan. Mogu samo reći da je lijepo biti kod kuće”, naglasio je Prebeg.

Htio bi se čuti s djevojkom Irinom, to mu je velika želja

Na pitanje kakvi su mu planovi, poručio je da želi najprije vidjeti sestru i prijatelje. Ima još jednu želju.

“Htio bih također stupiti u kontakt sa svojom djevojkom Irinom. Kad su počela vojna djelovanja oko Mikolajiva, ona je pobjegla u Francusku kod svoje rođakinje s djecom. To mi je prioritet sada, ali ne bih htio ništa forsirati. Čuti je li ona dobro, ako je ikako moguće, i vidjeti se s njom.”

Ostao je u bolnici, jako je traumatiziran

Inače, Prebeg je još u bolnici u Dubravi. S njim je i njegova sestra. Liječnici kažu da je dobrog zdravstvenog stanja, no s obzirom na devijaciju nosa i ozljedu desnog ramena, danas su napravili sve potrebne pretrage.

Prebeg je sam zatražio psihološku pomoć. Nakon pregleda psihijatra, liječnici su utvrdili da je jako traumatiziran. Na tijelu ima vidljive ugrize, no liječnici nisu sigurni je li riječ o stjenicama. Zbog toga će ga sutra pregledati dermatolozi, a zatim bi trebao biti pušten kući.