Stravični napad psa na djecu u Vrapču. Brat i sestra koje je izgrizao otpušteni iz bolnice, vlasnik psa kaže: Ma on vam nije agresivan, samo je malo zaigran

Stravični napad psa na djecu u Vrapču. Brat i sestra koje je izgrizao otpušteni iz bolnice, vlasnik psa kaže: Ma on vam nije agresivan, samo je malo zaigran

Jutros je u zagrebačkom naselju Vrapče pas ispred pekare napao dvoje djece, brata i sestru koji su bili sa skupinom druge djece na putu za školu. Pojavila se i zastrašujuća snimka napada belgijskog ovčara koji je djecu grizao po tijelu i nogama.

U pomoć su im dotrčali odrasli koji su otjerali razbjesnjelog psa. Djeca su dobila medicinsku pomoć u Klaićevoj bolnici te su puštena kući, potvrdio je ravnatelj bolnice Goran Roić.

Policija je iza podneva stigla pred kuću vlasnika, koji je novinarima, kako piše 24sata, rekao: “Ma on vam nije agresivan, samo je malo zaigran.” Jedan od svjedoka današnjeg napada rekao je da je stigao odmah iza napada, da su ispred pekare nasred ceste ležali majka i dječak koji je bio krvav.

“Ušli su u pekaru i odmah pomogli dječaku, noga mu je bila dosta krvava i primio se za prsa i rekao da ga bole prsa. Vidio sam da mu je desna strana majice poderana, kraj njih je bila i curica. Čuo sam u pekari da je i nju napao pas, ali u tom šoku nisam vidio u kakvom je stanju”, ispričao je očevidac.

Video napada je OVDJE

Kako doznaje RTL, po psa će doći ekipa iz Dumovca, zagrebačkog skloništa za nezbrinute životinje. Građani su u komentarima na grupi “Zakaj volim Vrapče”, koji su upoznati sa situacijom, pisali kako nije problem u psu već u vlasniku – kojem ovo navodno nije prvi put da ne brine za psa. Riječ je o belgijskom ovčaru koji, prema izjavama svjedoka, navodno već tjedan dana luta oko škole Gornje Vrapče.

Također doznaju kako su ugrižena djeca puštena iz Klaićeve. Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Goran Roić potvrdio je da je riječ o bratu i sestri.

“Otpušteni su na kućnu njegu, a kontrola je u nedjelju”, kazao je.

“Jutros je u našu kliničku ambulantu primljeno dvoje djece, brat i sestra, s višestrukim ugriznim ranama po donjim ekstremitetima. Rane su zbrinute, djeca su dobro. Rane su sanirane i pušteni su na kućnu njegu. Liječenje nije završeno – trebat će još praćenje tih rana ali djeca su dobro”, kaže za RTL doktor Ivan Petračić, specijalist dječje kirurgije Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Djeca su, kaže, bila u stanju šoka.

“Moguće je da ovakav događaj ostavi trajne psihološke posljedice, iako je za očekivati potpuni oporavak od takvih napada”, zaključio je.

Građani Vrapča uznemireni. “Ljudi, pripazite na svoje pse! Jutros je belgijski ovčar trčao oko škole, pekare… Razbacivao djecu, napadao druge pse… Klinci su vrištali od straha. Nije bezazleno ni kad te u igri takav pas baci, a taj pas stvarno djeluje pogubljeno i mogao bi napraviti ružne stvari”, napisala je jedna članica grupe “Zakaj volim Vrapče”.

Što o svemu kažu Zakoni?

Mnogi sada zazivaju oštre kazne za vlasnika psa. Što o tome kažu Zakoni koji se na ovakve slučajeve odnose?

Naime, u članku 30. Zakona o remećenju javnog reda i mira stoji: “Tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način loše s njima postupa, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM”, u kunskoj protuvrijednosti. Dakle od 200-tinjak do otprilike 750 kuna.

U članku 51. Zakona o zaštiti životinjama stoji da je “Zabranjeno kretanje kućnih ljubimaca na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost ljudi i životinja” i za takvo što je propisana novčana kazna za pravne osobe u iznosu od 50 tisuća do 100 tisuća kuna, a nadzor nad provedbom provode komunalni redari.

Valja napomenuti da postoji i Pravilnik o opasnim psima Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. U članku 2. stoji da je opasan pas “bilo koja jedinka te vrste, podrijetlom bilo koje pasmine koja je ničim izazvana napala čovjeka i nanijela mu tjelesne ozljede ili ga usmrtila, ničim izazvana napala drugog psa i nanijela mu teške ozlijede”, piše RTL.